Kerkük’te kadına şiddet tırmandı: 50 intihar, 286 şiddet vakası

Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Kerkük Ofisi, yılın ilk altı ayında en az 50 kadının intihar ettiğini ve 286 şiddet vakası yaşandığını bildirdi.

İnsan hakları örgütleri Irak ve Güney Kürdistan’da kadına yönelik şiddet ve baskının arttığı konusunda uyarıyor.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Kerkük Ofisi verilerine göre sadece Kerkük’te 2021 yılının ilk altı ayında en az 50 intihar ve 286 şiddet vakası yaşandı. Bu da her hafta en az iki kadının intihar ettiği ve 11 farklı şiddet vakasının görüldüğü anlamına geliyor.

Kerkük, 2019’da 89 kadın ve 17 erkek olmak üzere 106 intihar vakasıyla ilk sırada yer almıştı.

Komisyon ev içi şiddete maruz kalan kadınlar için sığınma evinin olmadığını belirtirken, benzer sorunun Bağdat ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde de yaşandığına dikkat çekiyor.

Rapora göre intihar vakalarında çoğunlukla 25 yaşın üstündeki kadınlar silahla intihar yolunu seçti. Kerkük Ofisi Başkanı Secad Cema,  “Bu rakamlar endişe verici ve ciddiye alınmalıdır. Kerkük yönetimine ve ilgili makamlara intiharın ana unsuru olan toplumsal soruna uygun bir çözüm bulunması konusunda bilgi verdik” dedi.

Kadın hakları savunucusu Alia İlewi, “Bu şehirde hiç kimse kadınların ihtiyaçlarını dinlemiyor” tepkisinde bulundu.

İlewi, farkındalık seminerlerinden, protestolardan ve toplantılardan umutsuz olduğunu belirterek, “100 protestonun, seminerin ve protestonun faydasız olacağından eminiz çünkü karakollarda kadın sorunlarına yönelik bir sosyal departman ve güvenli bir sığınak olmasını istedik ama nafile” ifadelerini kullandı.

Irak anayasası aile içi şiddeti yasaklasa da pratikte caydırıcı bir tedbir uygulanmıyor. Kürdistan Bölgesi’nde aile içi şiddetle mücadele yasası daha önce onaylanmıştı.

Güney Kürdistan’da Kadına ve Aileye Karşı Şiddetle Mücadele Kurumu 28 Eylül’de yaptığı açıklamada temmuz ve ağustos aylarında 4 kadının öldürüldüğünü, 8’inin intihar ettiğini ve 7’sinin bedenini ateşe verdiğini açıklamıştı.