KESK’li kadınlardan İstanbul Sözleşmesi eylemi

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesine karşı Galata Köprüsü’ne çıkan KESK Kadın Platformu, polis engeline rağmen “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” isyanını yükseltti.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Kadın Platformu, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz” talebiyle Karaköy’de bulunan Galata Köprüsü üzerinde bir araya geldi.

Gökkuşağı renklerinin bulunduğu ve üzerinde “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartı açan kadınlar “Jin jiyan azadi”, “Bijî yekitiya jinan” ve “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” sloganları attı.

Kadınlar, ardından Galata Köprüsü üzerinden Eminönü’ne yürümek istedi. Bunun üzerine polis kadınları kalkanlar ile ablukaya aldı. Polis ablukasına karşı direnişe geçen kadınlar, sloganlar ile tepkilerini dile getirdi. “Kadınları değil katilleri engelle” sloganı ile engele tepki gösteren kadınlar, uzun süre barikata direnerek yürümekte ısrar etti. Polis kalkanları ile kadınları darp etti.

Kadınlar daha sonra polis engeline karşı Galata Köprüsü üzerinde oturma eylemine geçti. Polis çemberinde dakikalarca slogan atan kadınlar, tepkilerini attıkları slogan, çektikleri zılgıt ve söyledikleri şarkılar ile dile getirdi. “İstanbul Sözleşmesi uygulansın, karar geri çekilsin. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin tek amacı aile içindeki şiddet kaynağını korumaktır. İstanbul Sözleşmesinden de haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” diye durumu protesto eden kadınlar, polis ablukası altında basın açıklaması yaptıklarına işaret etti.

Kadınlar, en temel hakları olan basın açıklaması yapma haklarının “tecrit” olduğunu ifade ederken, “Kadınlara değil katillere barikat” ve “Aile değil kadınız, kadınlar isyandayız” sloganları attı. Protesto Sözleşme uygulanana kadar mücadelenin süreceği vurgusu ile sona erdi.