KJAR 3. kongresini gerçekleştirdi

KJAR 3. kongresini Kürdistan dağlarında gerçekleştirdi. Kadınlara yönelik şiddet ve katliamların ele alındığı kongrede, kadın özgürlüğü için mücadeleyi yükseltme kararları alındı.

Doğu Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJAR), Kürdistan'ın her alanından gelen delegelerin katılımları ile 2-4 Nisan tarihlerinde, 'Rojhilatlı kadınların örgütlülüğü ile demokratik ulusu inşa edeceğiz' şiarı ile 3. kongresini gerçekleştirdi. Siyasi ve örgütsel tartışmaların yürütüldüğü kongrede, gelecek döneme ilişkin kararlar alındı.

Kongrede açılış konuşmasını yapan KJAR koordinasyonundan Dilan Cudi, kongrelerini tüm şehitlere adadıklarını belirtti. Artık tüm özgür kadınların ve halkın iktidarların özgürlük getirmeyeceğinin farkına vardığını söyleyen Cudi, "Bu yüzden özgür yaşam Kürt kadınlarının öncülüğünde inşa ediliyor. Bugün kadın kurtuluş ideolojisi kendimize görev edindik. Kadınların öncülüğünde işgalcilere ve katliamcılara karşı amansız bir mücadele yürütüyoruz" diye konuştu.

Dilan Cudi'nin konuşmasının ardından siyasi sürece ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı kongrede Rojhilatlı kadınların, Zeynep Celaliyan, Nesrîn Stude, Atena Daimi şahsında büyük bir cesaret ve irade sahibi olduklarına dikkat çekildi. Öz savunmaya ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı kongrenin 3. gününde planlama, seçim ve kapanış konuşması yapıldı.

KONGREDE ALINAN KARARLAR

3. Kongre’nin sonunda yapılan 2 yıllık planlamada şu maddeler yer aldı.

1. KJAR, Önder Apo'nun özgürlüğünü tüm çalışmalarının merkezine alır ve bu esas üzerine örgütlenip, başarısını pratiğe dökecektir.

2. Tecrit ve izolasyon politikaları ile Rêber Apo'nun özgürlüğüne, güvenliğine ve sağlığına karşı İmralı esaretini parçalayacak ve Rêber Apo'yu özgürleştirecek radikal bir mücadele yürütülecektir.

3. Kongremiz Şehit Cihan'ı Rojhilat Kürdistanı'nın sembol ve öncüsü olarak ilan etti. Bu kongre şehit Cihan şahsında Rojhilat ve Rojava onur savaşı şehitleri başta olmak üzere tüm devrim şehitlere adanmıştır.

4. KJAR, kapitalist modernite ve Kürt halkına karşı soykırım saldırıların yürütüldüğü özel savaşa karşı en üst seviyede kendini örgütleyecek. Dil ve kültür direnişini büyüterek, çalışmalarını sürdürecektir.

5. Neolotik dönemden izler taşıyan Rojhilat kültürü sosyolojik bir şekilde incelenecek ve broşür olarak çıkarılacaktır.

6. Kadınların sorunlarını çözmek ve ihtiyaçlarını gidermek için kampanya ve yeni hamlelerle yürütülen mücadele halka ve tüm kadınlara ulaşacaktır.

7. Rojhilatlı kadınların birliği için geniş çalışmalar yürütülecek ve Rojhilat kadın konferansı gerçekleştirilecektir.

8. Kadınlara yönelik şiddete karşı, kamuoyunda ihtiyaca göre kampanyalar geliştirilecek. Şiddet, tecavüz, çocuk evliliklerine karşı kampanyalar düzenlenecektir.

9. Kadına yönelik şiddet, saldırı, idam, tecavüz, fuhuş ve ölüme karşı misilleme eylemleri geliştirilecektir.

10. Zeynep Celaliyan ve diğer siyasi kadın tutsakların özgürlüğü için etkili eylemler geliştirilecektir.

Planlamanın ardından KJAR yönetim kuruluna 15 kişi seçildi. Seçimlerin ardından KJAR yönetim kurulu üyesi olan Peyman Viyan yaptığı konuşmada, "Kongremiz başarılı bir şekilde sonuçlandı. Kongrede alınan kararlar tüm halklara özellikle de özgürlük sevdalısı kadınlara umut olacağına inanıyorum. Annelerimizin ve şehit yoldaşlarımızın özgür vatan hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz" diye konuştu. Kongre "Bijî serok Apo" sloganları ile sona erdi.