KJAR: Her zamankinden daha fazla örgütlenmeye ihtiyaç var

KJAR Koordinasyonu yaklaşan 8 Mart vesilesiyle direnişte olan tüm kadınlara seslenerek, “Özgür ve eşit bir gelecek için mücadeleye ve örgütlenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır” dedi.

Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu KJAR Koordinasyon, bu yıl Rojhilatlı kadınlar olarak; 8 Mart “Kadın Birliği ile kadın kırımına son verelim” sloganı ile karşıladıklarını belirtti.

‘BİRLİĞİMİZİ VE MÜCADELEMİZİ YÜKSELTMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

KJAR Koordinasyonunun mesajı şöyle:

“2021 8 Mart’ını Önder Apo’nun Özgürlük hamlesi ve kadınların özgürlük direnişiyle karşılıyoruz. Dünyanın her yerinde kadınlar, bin yıllardır yürüttükleri kadın özgürlük mücadelesinin yarattığı tarihsel miraslarını koruyarak ve ortaklaştırarak direniş mücadelelerini geliştirerek ve inşa ederek gelişmişlerdir. Bugün Kürt kadınları; kadınlar ve halkların özgür geleceği için çok güçlü ve anlamlı direnişler geliştirmektedir. Bu direnişler sonucunda verilen bedeller ve gelişen kadın özgürlük mücadelesi ile, kadınlar bu direnişlerini 8 Mart 2021’de zirveye taşıyacaklardır.

Dört parça Kürdistan ve dünyanın pek çok kıtasında, kadınlar Önder Apo için ‘şimdi özgürlük zamanıdır’ hamlesi ekseninde gelişen özgürlük eylemleri ve yürüyüşlerle Önder APO  etrafında birleşerek “özgürlüğünü sağlayacağız”  demektedir. Bu yönüyle Önder Apo’nun özgürlüğü artık küreselleşmiştir. Halkların ve kadınların, bu kararlılığı faşist ve erkek egemen zihniyeti taşıyan egemen-komplocu güçleri derinden korkutmuştur. Bugün, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için milyonlarca halkımız ayaktadır. Bizler de, Rojhilat Kürdistanlı kadınlar olarak, 8 Mart vesilesiyle tüm kadınları eylemde ve örgütlenmede birliğimizi büyütmeye ve mücadelemizi yükseltmeye çağırıyoruz.

8 Mart direniş gününü, tüm kadınlara ve Rojhilat Kürdistanı’ndaki kadınlara kutluyoruz. Bugün mevzilerde emsalsiz ve anlamlı bir direnişe öncülük eden, Kürt kadınlarının, analarımızın, zindanlardaki özgürlük için mücadele eden tüm kadınların, 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Öncelikle kadın özgürlük mücadelemizde özgürlük uğruna yaşamlarını ortaya koyan tüm özgürlük şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Özgür yaşamın inşasını geliştireceğimizi ve anılarını yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.

‘ÖRGÜTLENELİM, BİRLİKTE OLALIM’

Bir 8 Mart’ı daha, direniş ve büyük bir umut ile karşılamaya hazırlanırken, kadınlar Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın pek çok yerinde bir araya gelerek ataerkilliğe, cinsiyetçiliğe, dinciliğe, milliyetçiliğe ve bilimciliğe karşı ortak tavır geliştirerek erkek egemenliğine büyük darbe vurmaya hazırlanıyor. İşte yıl boyunca da erkek-devlet faşizmine karşı alanlardan ayrılmadığını ortaya koydu ve işgale, sömürgeciliğe ve kadın kırımına karşı ortak mücadelesini daha fazla yükseltecektir. O sebeple Rojhilat Kürdistanı’nda her gün katledilen çocuk ve kadın, ekolojik yıkıma, fuhuşa karşı ve daha bir çok toplumsal sorun ve krize karşı; tüm kadınlara çağrımızdır. Örgütlenelim, birlikte olalım. Özgür yaşamı kazanalım. ‘Em bi yekgirtina jinan, qirkirinê dawi dikin’  (Kadınların birlikteliğiyle kırıma son verelim) sloganı ile 8 Mart 2021’de alanlarda olalım diyoruz.

Kürt kadınları her yerde, Kapitalist ve modernist sistemin yarattığı çıkmaza karşı; demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yaşamın inşasıyla, Ortadoğu ve dünya halkların direnişine büyük bir umutla, iddiayla öncülük ediyorlar.

Başta İran sömürgeci devlet rejimi, erkek-devlet zihniyeti ile kadına yönelik geliştirdiği ve uyguladığı kadın düşmanı politikalarla, yasalarla, tacizler, tecavüzlerle, her türlü şiddet yöntemi ile kadın kırımını gerçekleştirerek, kadınların özgürlük, eşitlik mücadelesini geriletmek istemektedir. Dolayısıyla; Rojhilat Kürdistanı’nda ve her yerde kadınlar buna karşı durarak, direnerek, özgürlük yürüyüşlerini daha da ileriye taşıyacaklarının iddiasını ortaya koymuşlardır. Kadınların bilinçlenme, örgütlenme, ortaklaşma ve birlikte mücadele etme tutumu her dönemden daha fazla oluşmuştur. Bu yönüyle Rojhilatlı kadınlar olarak; 8 Mart 2021’i ‘Em bi yekgirtina jinan qirkirinê dawi dikin’ sloganı ile karşılıyoruz. 21. yüzyılın kadın yüzyılı olduğunu ve bu örgütlenme ve mücadele duruşumuz ile yüzyıla giriş yaptığımızı biliyoruz. Bu çağ bir kadın çağıdır. Ve Kadınların birlikte mücadelesi ile daha da gelişerek büyüyecektir. Erkek aklı bu çağı, mahşere çeviremeyecektir. Kadınların örgütlü gücünün, toplumsal dönüşümde en etkili özgürlük potansiyeli olduğunu Rojhilat Kürdistanı da ortaya koymaktadır. Bu yüzden 2021 yılının 8 Martı’nı kadın yılına dönüştürelim ve alanları hınca hınç dolduralım.

Önder Apo; özgürlük paradigması doğrultusunda kadınlar için, kadın özgürlük ideolojisi ile kadının konfederal sistemini geliştirdi. Kürt kadinlari Rojhilat Kürdistanı’nda bunu örgütlemekte ve İran’da yaşayan halkların özgürlük mücadelesine öncülük etmektedir. Bugün sömürgeci İran rejimi soykırımcı politikalarla Kürt kadınlarına saldırmakta, ulusal kimliklere saldırmakta ve bununla beraber kadınlar cins kimliğinden dolayı erkek-devlet sisteminin çok yönlü saldırısıyla karşı karşıya kalmaktadır. Yine bunlar toplumsal kriz ve kaos yaratılarak uygulanmaktadır.

Tüm bunlar karşında da, kadın özgürlük mücadelesi ile öncü şehitlerimiz, Ş.Şirin Elemhuli, Ş.Zilan Pepule, Ş.Axin Maku, Ş.Ronahi Van, Ş.Cihan, Ş.Kawenda, Ş.Berivan Hêjar, Bêrîvan Sine, Ş.Özgür kadın özgürlük mücadelesi ile direnişi büyütmeye devam etmiştir. Bugün de direniş mevzilerinde olan öncü kadınlar, kadın özgürlük mücadelesinin mirasını taşımakta ve Rojhilat Kürdistanı’nda büyütmektedirler.

 Rojhilat Kürdistanı’nda kadınlar erkek egemen sistemin, toplumsal cinsiyetçiliğin tüm saldırılarına karşı örgütlenmeye, özgürlüğü için mücadele ederek, Şirin Elemhuli ve daha birçok yoldaşın direniş tutumunu büyütmeyi esas almaktadır. Yine Özellikle; Bakur ve Rojava Kürdistan'ın ‘da, kadına karşı gelişen soykırım ve kadın kırımı uygulamalarına karşı, kadınların tarihsel direnişleri, ruhu ve bilinci ile özgürlük mücadelesine öncülük duruşlarını selamlıyoruz. Bu özgürlük ve anlamlı yürüyüş, Rojhilat Kürdistanı’ndaki kadınlara da büyük bir güç kaynağı, mücadele azmi olmaya devam etmektedir. Dört parça Kürdistan’da; bugün kadınların ve Kürt halkının var olmadaki ısrarının en amansız savunucusu, Kürt kadınlarının özgürlük duruşları ve mücadelesi olmaktadır. Bu duruşuyla, kadınlar kadın özgürlükçü demokratik ulusun inşasında eşsiz bir direnişi daha fazla geliştirecektir.

‘MÜCADELE VE ÖRGÜTLENMEYE HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR’

Önder APO, İmralı işkence sisteminde tutuluyor. Biz Rojhilat halkı ve Kürt kadınları olarak iyi biliyoruz ki Kürt kadınlarının ve halkının özgürlük iradesini kırmak için bu mutlak tecrit uygulanmaktadır. Kürt halkının iradesini teslim alma ve kırma amaçlanmaktadır. Bugüne kadar Kürt kadınları, direnişleriyle alsa izin vermedi, bundan sonrada izin vermeyecektir. Bu soykırım saldırılarına karşı ağır tecrit koşullarında, Önder APO 23 yıldır görkemli bir direniş geliştirmektedir. Önder APO şahsında somutlaşan özgür Kürt’e, devletin düşmanlık siyaseti, faşist insanlık dışı uygulamaları dayatılmaktadır.

8 Mart 2021 vesilesiyle, ‘geleceğimizi örgütlemek ve kadın kırımını durmak için birliğimizi güçlendirelim’. İran’da çocuk yaşta evliliklere, kadın tecavüzlerine, şiddete ve kadının yoksullaşmasına, ekolojik yıkıma, toplumsal cinsiyetçiliğe ve idamlara karşı, kadınının örgütlü gücü ile direnişimizi, mücadelemizi yükseltme zamanındayız. Bizimle sınırlı bir mücadele, erkek egemen dünyayı yenmeye ve kadın öncülüğünde yeni bir yaşamı yeniden kurmaya yetmeyecektir. KJAR olarak, diyoruz ki: İran ve Rojhilat Kürdistanı’nda daha güçlü bir örgütlülüğe fazlasıyla ihtiyacımız vardır. 8 Martla bir araya gelelim. Örgütlenerek ve birlik olarak başarabiliriz. 8 Martlar ile dünya kadınlarının sesi, rengi, talepleri ve mücadeleleri birleşmiştir. Özgür ve eşit bir gelecek için mücadeleye ve örgütlenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.

Soykırım savaşı tüm hızıyla Ortadoğu’da ve tüm Kürdistan parçalarında devam ettirilmektedir. Devlet-erkek şiddeti ve faşizmi, kadın kırımına dayalı toplum kırım ve topyekûn soykırım savaş olarak derinleştirilmekte ve geliştirilmektedir. Bu faşizme karşı topyekûn direnişle hesap sormanın, toplumsal talebini ve iradesini geliştirelim. Bunun son örneğini Garê’de özgürlük gücü olan gerillanın destan yazan direnişiyle de gördük. Bugün daha fazla öz savunma ihtiyaç olunduğu ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda öz savunma bilincini derinleştirerek her alanda örgütlenmesini güçlendirmemiz, öz savunma güçlerini büyütmemiz gereklidir. Tüm dünyada kadınların direnişinin, özgürlük duruşlarının ve küresel mücadelesinin özgür, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir dünya ve yaşamı yaratacağına, ataerkil sistemi yıkacağına inancımız güçlüdür.

21. yüzyıl kadın yüzyılıdır. Bu çağı, mahşer çağına çevirmek isteyen, erkek aklına karşı alanlarda olalım. Sömürgecilik, faşizm kaybedecek, halklar ve özgürlüğün temel öncü gücü olan kadınlar, kazanacaktır.”