Köln'de Afganistan eylemi: Kürt kadınlar DAİŞ'i yendi, Afgan kadınlar da Taliban'ı yenebilir

Almanya'nın Köln kentinde bugün saat 16.00'da Afganistan halkı ve kadınlarıyla bir dayanışma mitingi gerçekleştirildi.

İktidar partisi CDU'nun Köln il binası önünde yapılan mitingi Seebrücke organize etti. Mitinge çoğunluk kadınlar olmak üzere yüzlerce kişi katıldı.

Afganların, Almanların ve farklı halklardan insanların sembol ve afişleriyle katıldığı eylemde Köln Viyan Kadın Meclisi de pankart, döviz ve bayraklarıyla yer aldı.

Eylemde Afganistan'dan gelen göçmenler, Seebrücke, yardım organizasyonları ve Viyan Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı.

Köln Viyan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Yıldız Filimci şunları söyledi: "Biz Kürt kadınları DAİŞ'i yendik. Afgan kadınları da mücadele ederek Taliban'ı yenebilir.

Biz Şengal'de kaçırılan, kafaları kesilen kadınlarız. Ama aynı zamanda Efrîn, Serêkaniyê ve Kobanê'de DAİŞ'i yenen kadınlarız. 2014'te DAİŞ Êzidî Kürtlerin yaşadığı Şengal'e saldırdı. Binlerce kadını öldürdü ve binlercesinden halen haber yok. Biz Kürt kadınları bu zihniyeti tanıdığımız için Taliban'ın Afganistan'da neler yapabileceğini biliyoruz. Ama umutsuz olmamalıyız. Kürt kadınları mücadele ederek DAİŞ'i yendi. Afgan kadınları da mücadele ederek Taliban'ı yenebilir."

Eylemde konuşma yapan diğer katılımcılar Talibanın ülkeyi ele geçirmesi üzerine yaşanacak katliamlara ve ülkenin içinde bulunduğu kaosa vurgu yaptı.

Konuşmalarda başta Almanya olmak üzere batılı devletlerin ve Afganistan'a komşu olan ülkelerin tutumları kınandı, Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesine seyirci kalındığı belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Afganistan'dan sadece Almanları çıkarmaları değil, can güvenliği olmayan Afganları da çıkarması istendi.

Eylemde konuşma yapan Afgan göçmenler ise Afganistan'da Taliban'ın baskısından kaçıp Almanya'ya sığınma başvurusunda bulunmalarına rağmen iltica taleplarinin halen kabul edilmediğini söyledi.

Göçmenlere yardım eden organizasyonlar ise Afganistan'a geri göndermeler konusunda Alman hükümetini eleştirdi ve geri göndermelerin derhal durdurulması istediler.