Kolombiya'da kürtaj yasallaştı

Kolombiya'da kürtaj hamileliğin 24. haftasına kadar yasal olacak. Anayasa Mahkemesi, kadın hakları aktivistlerinin açtığı davanın kararını onadı.

Kolombiya anayasa mahkemesi kürtajı yasallaştırdı. Karara göre kürtaj hamileliğin 24. haftasına kadar yasal. Daha önce, bu tür işlemlere yalnızca annenin hayatı tehlikede olduğunda, fetüsün deforme olduğu veya hamileliğin tecavüz sonucu oluştuğu durumlarda izin veriliyordu.

Bir davada, kadın hakları aktivistleri, kürtaj yaptırmalarına yardımcı olabilecek doktorlara, avukatlara veya psikologlara daha az erişimleri olduğu için yasanın, düşük gelirli kadınlara karşı ayrımcılık yaptığını savundu.

Uluslararası Af Örgütü'nün bölge direktörü Erika Guevara Rosas, "Bu kararı, on yıllardır haklarının tanınması için mücadele eden Kolombiya’daki kadın hareketi için tarihi bir zafer olarak kutluyoruz” dedi.

ARJANTİN, URUGUAY VE KÜBA’DA BENZER HÜKÜMLER

Şu anda Kolombiya'da yürürlüğe girenlere benzer hükümler, Latin Amerika'da Arjantin, Uruguay ve Küba'da hala mevcuttur. Ancak diğer bazı eyaletlerde kürtaj tamamen yasaktır.