KON-MED: 8 Mart’ta kadınları sokakta haykırmaya çağırıyoruz

8 Mart’a ilişkin açıklama yapan KON-MED, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yıldönümü vesilesiyle sokaklarda haykırmaya çağırıyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Almanya’daki Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED) şunları belirtti: “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, başta Kürt kadın özgürlüğü, adalet ve barışın temel olduğu, insan haklarının herkese eşit tanındığı, insanlık vicdanını isyana yönelten zorbalıklara karşı, cinsiyet ve inanç özgürlüğüne kavuşmuş bir dünya kurulması için, özellikle Kürt Özgür Kadın Hareketi’nin vermiş olduğu şanlı mücadeleyle cinsiyet özgürlüğünün insanlık düzeni hukukuyla korunmasını ilke edinmiş bir gün olsun diyoruz.

Yoksul halkların, farklı kimlik ve inanç gruplarının özgürlüklerini, yaşam ve varlık haklarını bir bir ihlal ettiler. Katliamlara, savaşlara göz yumdular. Aşırı kâr ve sömürü sebebiyle halkları açlık ve yoksulluğun pençesine ittiler. Sözleşmede yer alan birçok madde tek tek militarist güçlerin insafsız işkence ve kadın katliamı ile çiğnendi.

İnsani hak ve hukukları çiğnendiği gibi başta Türk devleti olmak üzere sömürgeci devletler inkar, asimilasyon ve jenosit uygulayarak Kürt halkını yok etmek istedi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni imzalayan Türk devleti her türlü ulusal ve uluslararası hukukun ve demokrasinin askıya alındığı dünyanın gözü önünde Kürdistan’da, Kürtlere-kadınlara karşı katliamlar gerçekleştirilirken, dünya AKP faşizminin insafsızca saldırılarına seyirci kalıyor. Tüm bu insanlık dışı uygulamalar yapılırken uluslararası güçler AKP faşizminin politikalarına sessiz kalarak, Rojava işgal girişimine sessiz kalarak RTE diktatörlüğünün önünü de açtılar.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişimi, Polonya ve Arjantin’de kürtaj yasasının sürekli kadınların önüne çıkarılması, ev içi emeğinin sömürüsünün daha da artması, salgın süresince şiddetin dünya çapında katlanarak büyümesi, salgın ile trans kadınların, göçmenlerin, işçi kadınların yaşam koşullarının ağırlaşması, Türkiye'de son bir senede yüzlerce kadının katledilmesi, Almanya’da da kadın cinayetlerinin artması, dünyada salgın döneminde devletler, kadınları ve çocukları korumada başarısız kaldı ve kadına yönelik başta Türkiye olmak üzere şiddet birçok ülkede katlanarak arttı.

Yaşadığımız bu süreçte, tabi bütün bu olumsuzluklara rağmen, kadınların gelecek nesillere ilham olacak, cesaret verici mücadeleyle, direniş ve kazanımlar da gerçekleşti.

Dünyada içinde bulunduğumuz haksız ve cinsiyetçi sistemi değiştirme kararlılığından asla vazgeçmeyen Kürdistan Özgür Kadın Hareketi, bir kez daha gösterdi ki; 2020 yılı boyunca devam eden ve 2021 yılına devredilen olağanüstü bir kadın isyan dalgasıyla girildi.

KON-MED (Konfederasyona Civaken Kurdistaniyen li Almanya) olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yıldönümü vesilesiyle dünyanın her tarafında kadınlar eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve her türlü şiddete karşı üyelerimiz başta olmak üzere halkımızı, inanç sahiplerini, devrimcileri, demokratları, aydınları, barış ve insanlıktan yana olan tüm kesimleri faşist Türk devletine karşı Kürdistan Kadın Hareketi öncülüğünde, yapılacak olan yürüyüş ve mitinglerde sokaklara çıkarak özgürlük sloganlarını güçlü bir şekilde haykırmaya çağırıyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.”