Kopenhag’da Ghadam Haquanizade için eylem

Kopenhag’da sınır dışı edilmek istenen Rojhilatlı Ghadam Haquanizade için eylem yapıldı. Yazar ve Eleştirmen Carsten Jensen, Ghadam’ın trajik öyküsünün, Kürt halkına dayatılan “kaç ya da öl” ikilemine dayandığını söyledi.

Danimarka’nın Kopenhaag kentinde Danimarka Göçmenlik Servisi tarafından Mart ayında sınır dışı edilen, tepkiler üzerine İran’a iade edilmek üzere götürüldüğü İstanbul’dan tekrar Danimarka’ya geri getirilen Rojhilatlı Ghadam Haquanizade adlı kadın için dayanışma eylemi düzenlendi.

Farklı sivil toplum kurumlarının düzenlediği eyleme konuşmacı olarak katılan Yazar ve Eleştirmen Carsten Jensen, bir “sınır dışı etme endüstrisi” olarak adlandırdığı Danimarka Göçmenlik Servisi’nin kapatılması gerektiğini söyledi.
Jensen şunları söyledi: “Hapishane benzeri Ellebæk Çıkış Merkezi'ndeki hücre hapsinde tutulan, eşinden ve geleceğinden mahrum kalan mutsuz bir kadın, yeryüzünde oturma izni olmadığını anladığı için yaşamına kesinlikle son vermek isteyen bir kadın var. Kürtler dünyada oturumu olmayan halklardan biri. Ghadam Haquanizade bizim yakın çevremizden değil ama ihtiyacı olan her insan bizim yakın bölgemizdir. Küreselleşen dünyada hepimiz yakın komşuyuz. Sömürgeci güçler İngiltere ve Fransa'yı Ortadoğu'ya böldüğünde, Kürtler için toprak yoktu. Bir asır boyunca Türk, İranlı ve Iraklı olarak kendi pasaportları olmadan yaşamak zorunda kaldılar. Şöyle düşünün; biz Danimarkalılar İsveç, Alman veya Rus pasaportu ile yaşamaya zorlanıyoruz gibi bir durum. Kürtler ancak Saddam Hüseyin Irak'ı parçalandığında, kendilerine ait diyebilecekleri bir yer için savaştılar. Suriye parçalandığında, ülkenin kuzeybatı kesiminde başka bir noktada savaştılar. DAİŞ’in köktendincileri tarafından yerle bir edilen Kürt şehri Kobanê'yi hatırlıyor musunuz? Putin tarafından her gün bombalanan ve bugün halkına bir ültimatom verilen Ukrayna şehri Marioupoli'ye benziyor: Kaç ya da öl! Ghadam Haquanizade'nin trajik hikayesinin özü budur. O, çocukları ve ailesi de Ukraynalı olabilir. Ukraynalı mültecileri Moskova'ya gönderme veya seyahat etmeyi reddederlerse çıkış merkezlerine yerleştirme düşüncesi saçma. Ancak Danimarka göçmenlik makamlarının Kürt Ghadam Haquanizade'yi Tahran'a gönderme girişimi de bir o kadar saçma. Bu yüzden bugün burada Ghadam için duruyoruz. Böylece Danimarka bir kez daha sadece burada yaşayan bizler için değil, buraya gelen sizler için de uygun bir ülke olabilir.”

Eyleme yerel Kürt politikacı Saime Bilen de bir konuşma yaptı.

Bilen, konuşmasında Ghadam’a uygulanan şiddetin altını çizerek, politikacıların mülteciler hakkındaki süslü sözlerine ihtiyaçlarının olmadığını, kadına yönelik şiddete karşı daha sert yaptırımların olması gereğine dikkat çekti.

Eyleme De Free Grønne partisinin yanı sıra birçok aktivist ve sivil toplum kurumu temsilcisi de konuşma yaptı.