Kürdistan'da kadınlar şiddete karşı eylemde

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla kadınlar Kuzey Kürdistan'da  eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. 

BATMAN 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Kadın Meclisi, 25 Kasım nedeniyle parti bunası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistlerinin yanı sıra HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile kadınların katıldığı açıklamada, "Jin, jîyan, azadî" yazılı pankart açıldı. Açıklama sırasında polis ablukası dikkat çekti.  

Eylemde konuşan HDP'li Ayşe Acar Başaran, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve partinin Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevine de dikkat çekti. Başaran, "Güven’in talebi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Biz kadınlar olarak tecridi çok iyi biliyoruz. Bin yıllardır kadınlara derin bir tecrit uygulandı. Leyla Güven'in talebini sahipleniyoruz" dedi.TJA aktivisti Zozan Şimşek ise “Kadınların örgütlenmesiyle barış kazacak, yaşam kazanacak ama mutlaka biz kazanacağız" dedi. 

ŞIRNAK

HDP Kadın Meclisi, Şırnak’ın Silopi ilçesinde basın açıklaması yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamaya, onlarca kadının yanı sıra, HDP MYK üyesi Zübeyde Zümrüt katıldı. Açıklamada, “Erkek devlet şiddetine karşı yaşasın kadın dayanışması” pankartı açıldı. Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu. 

URFA 

Urfa İl Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınların açıklamasına HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, DBP,İHD,CHP, Kadın Yaşamevi ile Barış Anneleri katıldı.

Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılmak istenen açıklama öncesi, polis etrafı ablukaya alarak Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaptı. "Kadına yönelik şiddete dur de" pankartının açıldığı açıklamada konuşan DBP İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu AKP iktidarının gerici ideolojisi doğrultusunda toplumu daha kolay denetlemek ve yönetmek için kadını aile içerisine hapsetmeyi amaçladığını belirtti.

Açıklama, alkış ve zılgıtlarla son buldu. 

ANTEP 

Antep Kadın Platformu da, Yeşilsu’da basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Özgürlüğümüzü alacağız, erkek egemenliğine son vereceğiz” pankartı açıldı. Eylem kapsamında, 2018 yılında ülke genelinde erkekler tarafından öldürülen kadınların özgeçmişleri ve fotoğrafları Yeşilsu’da bulunan ağaçlara asıldı.

Antep Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Antep Şubesi Kadın Sekreteri Sara Alagöz,  “Kadınlara dayatılan sınırları kabul etmiyoruz. Gitgide derinleşen ekonomik krizin faturasını bizlere ödetemeyecekler. Faturayı, krizi yaratanlara ödeteceğiz. Emeğimizi görünmez kılan, bedenlerimizi metalaştıran bu sömürü çarkının dişlilerine bir çakıl taşı olup takılacağız. Sömürü çarkının duracağı güne kadar mücadeleden geri durmayacağız”  dedi.

DERSİM 

Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, öldürülen kadınlar ve 85 yaşındaki tutuklu Sise Bingöl’ün fotoğrafları taşındı. Platform adına açıklama yapan Tuba Apaydın, dünyanın dört bir yanında kadınların diktatörlere, şiddetin her türlüsüne, savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, haklarının yok edilmesine, eşitsizliğe ve gericiliğe karşı mücadeleyi örmeye devam ettiğini söyledi.

VAN

Van’da 25 Kasım etkinlikleri çerçevesinde Van Ah Tamara Platformu tarafından yapılmak istenen yürüyüş için toplanan kadınlar polisin engellemesine rağmen Musa Anter Barış Parkına kadar yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, Van Milletvekilİ  Bedia Özgökçe Ertan, TJA Aktivistleri, Ah Tamara Platformu Üyeleri, KESK Temsilcileri, Barış Anneleri ve Vanlı kadınlar katıldı. Açıklamada “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “ Öz savunma haktır”, “ Kadınlar sokağa eyleme” yazılı pankartlar açılırken, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Jin jiyan azadi”, ve “Bijî Berxwedana Jina” sloganları atıldı.