Kürdistan özgürlük gerillaları Sara'laşıyor

Gerilla Sara Cudi, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın ‘Nasıl Yaşamalı’ kitabını okuyarak PKK saflarına katıldı. Sakine Cansız’ın 'Hep Kavgaydı Yaşamım' kitabını okuduktan sonra ise anısını yaşatmak için adını ‘Sara’ yapma öyküsünü anlatıyor.

PKK’nin kurucu kadrolarından efsanevi kadın devrimci Sara- Sakine Cansız’ın anısı gerillalar tarafından yaşatılıyor. 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez yoldaşları ile birlikte katledilen Cansız’ın Dersim’de ilk gençlik yıllarında başlayan, Türkiye metropollerine ardından ise Amed zindanına uzanan devrimci mücadelesini kaleme aldığı ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ adlı kitabı onu tanımaya fırsatı olmayan arkadaşlarına mücadele külliyatı sunuyor. Bugün Kürdistan Özgürlük Hareketinde onlarca Sara, Sakine Cansız’ın izinden yürüyor.

CANSIZ'IN İSMİNİ ALDI

‘Nasıl Yaşamalı’ ile katıldı ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ ile kendine yeni isim aldı

YJA STAR Gerillası Sara Cudi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Nasıl Yaşamalı’ kitabını okuyarak Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi’ne (PAJK) katıldıktan sonra Kürt Kadın Hareketinin öncü kadrosu Sakine Cansız’ın ismini aldı. Gerilla Sara, şunları dile getirdi: "Partiye ilk katıldığımda ismim Cudi’ydi. Cudi ismini taşımamın sebebi bir kadının dağ ismini doğa içinde barındırması ve duygu yoğunluğuyla doğayla bütünlüğü yaşamak için ismimi Cudi koymuştum. Heval Sara’nın kitabı olan ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabını okuduğumda, onunla beraber kalan arkadaşları dinlediğimde yine Heval Sara üzerindeki viedo ve belgeselleri izledikten sonra adını almak istedim. Çünkü Heval Sara büyük bir ruh ve direniştir. Bu yüzden zihnimde ve ruhumda onu yaşamak istedim. Yaşamak ve yaşatmak zor olabilir, ağır gelebilir diye uzun bir süre Heval Sara ismini alma noktasında düşündüm. Ve şu sonuca vardım; bu ismi kaldırabileceğime inandım, kendime güvendim."

'ESAS SAVAŞ ZİHNİYETTE'

Gerilla Sara Cudi, efsane devrimci Sakine Cansız’ın Amed zindanındaki direnişine dikkat çekerken kendisi için ne ifade ettiğini şöyle belirtti: ‘Hep Kavgaydı Yaşamım'ın yanında arayışımda kavgamda özgürlüktür cümlesi daha çok beni derin yoğunlaşmaya götürdü. Bir kadının sadece fiziki olarak savaşmadığını, bununla beraber esas savaşın zihniyette verilmesi gerektiğini Heval Sara mücadelesiyle bize gösteriyor. Heval Sara’yla birebir kalmadım fakat kitabını okuduğumda yoldaşlığının derinliği, erkek egemen sisteme karşı yürüttüğü mücadelede büyük bir irade sergilediğini yine Amed zindanındaki görkemli direnişi ile tarih yazdığını görebiliyoruz. Zindanın karanlığında parlayan bir yıldız oldu benim için, güneşin gülüşü oldu benim için. Heval Sara’nın ismini alarak yaşamı daha renkli kılacağıma inanıyorum."

'KENDİMİ BULMAYA ÇALIŞIRKEN...'

Cudi, kendi farkına varmanın arayışına girme ve ona ulaşırken yarattığı toplumsallığı şöyle anlattı: "Heval Sara, Önderliğimizin ilke ve ölçülerine göre her zaman kavgasını yürüttü. Ben de Sara arkadaşa layık olabilmenin arayışındayım. Bu arayışla kendi gerçekliğimi fark ediyorum. Kendimi bulmaya çalışırken toplumsallığımı anlıyor, bilinçlendiğimi görebiliyorum. Ruhumda, zihnimde belli bir berraklığın oluştuğunu görebiliyorum. Bu da beni daha çelikleştiriyor, daha dinamik daha güçlü kılıyor. Tüm benliğimde hissedebiliyorum."

'DEVRİMDEN SONRA BİR ÇİÇEK BAHÇESİ İSTİYORUM'

Devrimcilerin gerçekçi oldukları kadar hayal kurmayı da sevdiğini söyleyen Sara Cudi, Sara-Sakine Cansız’ın da devrimden sonra bir bahçe kurmayı hayal ettiğini şu sözlerle ifade etti: "Heval Sara şu an yanımızda olsaydı bir kadın olarak en derinlikli duygularını yaşama nasıl akıttığını, yaşamdaki güçlü duruşunu her zaman nasıl göstrebildiğini sorardım. Heval Sara devrim olduğunda bir çiçek bahçemin olmasını istiyorum diyordu. Çiçeklerle beraber yaşamının daha güzel olduğunu söylermiş. Doğaya olan yaklaşımında nasıl bu ruhla bakabildiğini sorardım."

Gerilla Sara Cudi, Gülnaz Karataş’ın (Beritan), "Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir" sözünün en çok Sakine Cansız’ı ifade ettiğini söylerken, şunları belirtti: "Bu söylem en çok Heval Sara’ya yakışıyor. Çünkü Sara arkadaşın mücadeledeki tutkusu, kavgası, aşkı, Önderliğimiz’in ilke ölçülerinde taviz vermeden yaşamasını bilmesi ortadadır. Ben de Sara arkadaşın ismini alarak yürüttüğü kavgayla Cudi Dağı'nın güzelliğini kendimde yaratmaya çalışacağım. Bunun mücadelesini her daim büyük çabalarla vereceğimi belirtebilirim."