Kürt Kadınları Kütüphanesi kapılarını açtı

Süleymaniye’de kurulan Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi, kapılarını açtı.

Kurdistan Kadın Kütüphanesi için çalışmalar yürüttüğü Silêmanî’de 4 Ekim 2022’de suikast sonucu katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel’in projesiydi.

Merkezin açılışı için iki günlük etkinlik programı oluşturuldu. Bu kapsamda merkezin binasında toplanan kadınlar, ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganlarıyla binaya giriş yaptı.

Etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. Katılanlar arasında Katalonya Jineoloji Komitesi, Almanya’dan ataerkil toplum üzerine çalışmaları bulunan Doktor Barbara Pade Theissen, Almanya Jineolojî Komitesi ve dünyanın birçok yerinden kadınlar da var.

Etkinlik sırasında kadınlar, kadın tarihine ve mücadelesine ışık tutan kitaplar ile kendi çalışmaları olan kitap ve dergileri kütüphaneye bağışladı.

Kuzey ve Doğu Suriye’den açılışa katılan Kadın Yazarlar Derneği’nden Botan Hoşî, “Kısıtlı imkanlardan ötürü buraya gelmek isteyen birçok kadın gelemedi. Rojavalı yazar kadınların sizlere selamları var. Tüm imkansızlıklara rağmen bu kütüphanenin açılmasını önemli buluyoruz. Biz kadınlara kutlu olsun” dedi.

KJAR (Koordînasyona Komelgeha Jinên Azad a Rojhilatê Kurdistanê) adına açılışa katılan Fatma Rojhilat, Süleymaniye’de 4 Ekim 2022’de katledilen Jineolojî Akademisi üyesi Nagihan Akarsel’in Kürt Kadın Kütüphanesi için yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Rojhilat “Bir emeğin ürünü olarak açıldı burası, bizlerin de bu emeğe sahip çıkarak devamını getirmemiz lazım. Kadınların mücadelesini temsil eden bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Özgürlük isteyen tüm kadınların mücadelesi önünde eğiliyorum” şeklinde konuştu.

Almanya’dan katılan Sina V. Gemeinsam Kampfen,  “Büyük ninelerimizin şarkılarının kaydedilmesi, demokratikleşmek açısından oldukça önemli” dedi.

Kampfen,  “Kendi kültürümüz, geçmişimizi ve dilimizi bulduğumuz Mezopotamya’ya götürüyor. Burada tarihsel araştırma yapılması bizim açımızdan çok anlamlı. Buradayız, çünkü bu sürecin bir parçası olmak istiyoruz. Katkı sunmak ve geliştirmek istiyoruz. Bunun için heyecanlıyız. Bütün kadınlar bu sürecin parçası olacaklar” diye ekledi.

Güney Kürdistanlı Sirweey Beyan, Kürt kadınlarının tarihi mücadelesinin bu kütüphanede yazılacağını, araştırılacağını belirtti.

Yeşil Sol Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş  ise, katledilen kadın devrimcileri anarak “Kürt kazanımlarının olduğu her yerde bize bir mesaj verilmek isteniyor. Kadın özgürlükçü kadın paradigmamızı boğmak istiyorlar. Kürt mücadelesini boğmak istiyorlar. Biz de buradan, bu kütüphaneden şu mesajı veriyoruz: Nagihan ve yol arkadaşlarının yaktığı meşale bu kütüphanede can bulacak, kütüphaneden yayılan sesler dünyada ‘Jin, Jiyan, Azadi’ felsefesini büyütecek, faşizme karşı boyun eğmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kadınlar, getirdikleri kitap ve eserleri, Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi’ne yerleştirdi.