Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım etkinlikleri

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri, 25 Kasım vesilesiyle düzenledikleri etkinliklerde, toplumu asimile etmek isteyen egemen güçlerin önce kadına saldırdıklarının altını çizerek, mücadele mesajı verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri, ‘Mücadele et, şiddeti ve işgali yok et’ şiarıyla bir çok merkezde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinliği düzenledi.

HESEKÊ

Dirbêsiyê Şehit Aileleri Meclisi tarafından birçok belde ve köyde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinliği kapsamında etkinlikler düzenledi.

Onlarca kadın Dirbêsiyê Şehit Aileleri Meclisi önünde toplanarak, ‘Kadına yönelik şiddete hayır’, ‘Kadın katliamlarına hayır’ ve ‘Kadınlar yaşamın temelidir’ yazılı pankartlar açtı.

Burada toplanan kadınlar adına basın açıklamasını Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Hindiye Mihemed okudu. Trujillo diktatörlüğüne karşı büyük mücadele veren Mirabal kardeşleri anan Hindiye Mihemed, kadınların günümüze kadar şiddete maruz kalmaya devam ettiğine dikkat çekti. Kürdistan’ı işgal eden güçlerin kadınlara yönelik suçlar işlediğini kaydeden Hindiye Mihemed, Kürt halkını asimile etmek isteyenlerin önce kadınlara saldırdığını vurguladı.

Kongreya Star Hesekê Koordinasyonu da 25 Kasım dolayısıyla seminer düzenledi.

Onlarca kadının katıldığı seminerde Kongreya Star Üyesi Nûra Şîhab konuştu. Kadına yönelik şiddetin nedenlerine ilişkin konuşan Nûra Şîhab, erkek egemen zihniyetin şiddetin başlıca nedeni olduğunu ifade etti.

Toplumun kadınları küçümseyen bir bakış açısına sahip olduğuna dikkat çeken Nûra Şîhab, “Kadınlar toplumda birey olarak kabul edilmiyor. Diğer yandan bazı kadınlar da erkeğin şiddetini kabulleniyor. Hepimizin önce buna karşı mücadele etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

QAMIŞLO

Cizre Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde Qamişlo’nun Enteriye Mahallesi’nde toplanan kadınlar basın açıklaması yaptı.

Basın metni Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Evîn El Hac tarafından okundu.

Açıklamada, şiddetin sadece kadınlara yönelik olmadığını bütün dünyanın bu şiddetten etkilendiğine dikkat çekildi. Efrîn ve Şengal’de DAİŞ çetelerinin, kadınlara yönelik yaptığı şiddetin hatırlatıldığı açıklamada, Türk devletinin aynı zihniyeti sürdürmeye çalıştığı ifade edildi.

KOBANÊ

Sirîn’de, onlarca kişi Hilala Zêrin Hareketi tarafından sahnelenen ‘Altın kafes’ tiyatro gösterimine katıldı.

Tiyatro gösterimi öncesinde Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu yöneticilerinden Ehlam Ali basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, kadınların bin yıllardır erkekler tarafından şiddete uğradığı ve yok sayıldığı belirtildi. Kadın katliamlarının soykırım olduğunun vurgulandığı açıklamada, kadınların buna karşı baş kaldırdığı ve bunun için ağır bedeller ödediği belirtildi.

Erkek egemen zihniyete karşı kadınların mücadeleyi büyüteceklerinin altı çizilen açıklamada, demokratik ve çoğulcu bir Suriye’nin inşasının kadınlar eliyle olacağı belirtildi.

Ardından söz alan Suriye Gelecek Partisi Fırat Bürosu Başkanı Ferhan Hec Îsa, erkek egemen zihniyetin kadın düşmanlığına dikkat çekti. Kadınların toplumun öncüsü olduğunu vurgulayan Ferhan Hec Îsa, yeni nesillerin kadın eliyle yetiştirilmesinin önemine değindi.

Konuşmaların ardından çocuk evliliğinin zararlarına dikkat çeken ‘Altın kafes’ oyunu sahnelendi.

MINBIC

Zenubiya Kadın Topluluğu tarafından Heya ve Yastî mahallelerinde seminer düzenlendi. Seminer, Kadın Komitesi yöneticilerinden Hîba Dade tarafından yönetildi.

Hîba Dade, doğal toplumlarda yaratıcı annenin toplumun yönetilmesindeki rolünden bahsetti. Toplumsal barışın sağlanmasında kadın-erkek eşitliğinin son derece önemli olduğunu kaydeden Hîba Dade, kadın mücadelesinin büyütülmesinin önemine dikkat çekti.

Zenubiya Kadın Topluluğu yöneticilerinden Xada Hemîd de kadına yönelik şiddet türlerini anlatarak, mücadele yöntemleri konusunda önerilerde bulundu.

TEBQA

Zenubiya Kadın Topluluğu üyesi kadınlar, kenti kadın renkleri ve kadına yönelik şiddeti kınayan pankartlarla süsledi.

ŞEHBA

Fafin ilçesinde bulunan Şehit Axin Welat Salonu’nda ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele ve Suriye krizinde kadına yönelik planlı şiddet’ konulu seminer düzenlendi.

Fafin Meclisi Kadın Bürosu Üyesi Lemya Xelef, seminerde Mirabal kardeşlerin hikayesinden bahsetti, MSD Kadın Bürosu yöneticilerinden Zeyneb Qenber de kadına yönelik siyasi ve toplumsal şiddet hakkında konuştu.

ZIRGAN

Kongreya Star ve Kadın Toplum Savunma Güçleri (HPC-JIN) onlarca kadının katılımıyla seminer düzenledi.

Saygı duruşu ile başlayan seminerde HPC Kadın Sorumlusu Nof El Ubeyd konuştu. Kadına yönelik şiddet türlerinden bahseden Nof El Ubeyd, BM’nin kadına yönelik şiddeti yasaklayan sözleşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nof El Ubeyd sözlerini şöyle sürdürdü: “Her türlü teknik ve bilimsel gelişmişliğe rağmen, hala birçok devlet kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran pratikler sergiliyor.”

Seminer soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.