Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart coşkusu

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri devam ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylem ve etkinlikleri devam ediyor.

TIRBESPIYÊ

Öğretmenler Birliği tarafından Şehit Cahida Ronak ve Nadî Siyahi Salonu’nda öğretmenlerin katıldığı bir seminer düzenlendi.

Şehit Cahida Ronak Okulu’nda düzenlenen seminerde Qamişlo Meclisi Eşbaşkanı Perwîn Yusif, Nadi Siyahi Salonu’nda düzenlenen seminerde ise Kongreya Star yöneticilerinden Gulistan Gulo konuştu.

Seminerlerde yapılan konuşmalarda, öğretmenlerin toplumun inşasındaki rolüne dikkat çekilerek, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların geliştirdiği devrimin topluma doğru olarak anlatılması gerektiği vurgulandı.

Seminer, tartışma ile sona erdi.

ÇILAXA

Kongreya Star Çilaxa Koordinasyonundan oluşan bir heyet ilçedeki QSD ve İç Güvenlik Güçleri merkezlerini ziyaret ederek 8 Mart’ı kutladı.

Ziyarette bölgenin güvenliğinin sağlanması için güvenlik güçlerine düşen sorumluluğa dikkat çekilerek, görevini aksatmadan yapan güvenlik güçlerine teşekkür edildi.

HALEP

Suriye Kadın Meclisi ve Genç Kadınlar Birliği tarafından 8 Mart bildirileri dağıtıldı. Okullarda da öğretmenlere karanfil verildi.

Etkinliklerine ilişkin konuşan Suriye Kadın Meclisi Halep bürosu yöneticilerinden Heyfa Hesen, tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, toplumun büyük emekçileri öğretmenlere karanfil verdiklerini bu şekilde onlara teşekkür ettiklerini söyledi.

REQA

Reqa’da onlarca kadının katılımıyla Reqa Kadın Yönetimi binasında şölen düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan şölende Reqa Genel Meclisi adına Hefiza Mihemed ve Reqa Kadın Yönetimi adına da Solîn Reqa konuşma yaptı. Kadınların 8 Mart’ını kutlayan konuşmacılar, erkek egemen zihniyete karşı mücadeleyi büyütmenin önemine değindi.

Reqa’nın özgürleştirilmesi hamlesinde şehit olan İbrahim El Xelef’in annesi şehitler üzerine yazılan bir şiiri okuması üzerine duygusal anlar yaşandı.

Şölenin sonunda kadın kurumlarında emek veren kadınlara plaket verildi.

TABQA

Tabqa Kadın Yönetimi tarafından Adar Harun Akademisi önünde kültürel araçların sergilendiği bir çadır açıldı. Çadırda konuşma yapan Tabqa Kadın Yönetimi yöneticilerinden Zeyneb Mihemed ve Ebû Asi Kadın Meclisi yöneticilerinden Meryem Osman, düzenledikleri etkinlikle bölgenin kültürünü korumaya çalıştıklarını ifade etti.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê’deki Jinwar köyünde kadınlar tarafından 8 Mart kutlaması düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Şehit Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mihemed konuşma yaptı. Tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayan Suad ana, “Kadınlar tüm alanlarda haklarını elde etmek ve adaleti sağlamak için mücadele ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar her alanda başarılara imza attı. Rojava devrimi bu nedenle kadın devrimi oldu” dedi.

Kutlama, çekilen halaylarla son buldu.