Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart etkinlikleri sürüyor-YENİLENDİ

Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi, Qamişlo’da 8 Mart konulu seminer verdi, kadınlar bir konvoy turu yaptı. Kongreya Star ise Qamişlo ve Amûdê’de engelliler için şölen düzenledi. Minbic'te seminer düzenlendi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın kurumları 8 Mart kapsamında eylem ve etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

QAMIŞLO’DA SEMİNER

Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi, Qamişlo’da bulunan Okuma Parkı’nda ‘Hevrîn ve Nadya’nın mücadelesi devrimimizin yoludur’ konulu seminer verdi. Çok sayıda kadının katıldığı seminer saygı duruşu ile başladı.

Seminerde konuşan Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi Üyesi İman Elî, 8 Mart ve kadın direnişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rojava devriminin bütün dünya kadınları için büyük bir örnek olduğunu belirten İman, kadına yönelik şiddetle mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Qamışlo Kongreya Star koordinasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde araç konvoyu gerçekleştirdi. Qamışlo Özerk Yönetim kurumları üyelerinin katıldığı konvoyda, arabalara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, şehitlerin fotoğrafları, PKK, YPJ ve Kongreya Star bayrakları asıldı.

Kadınlar önce Kuzey ve Doğu Suriye Savaş Yaralıları Federasyonu’nu, ardından Cizre bölgesi İç Güvenlik Kadın Güçleri’ni ziyaret etti. Qamışlo sokaklarında dolaşan konvoy Şehit Delîl Sarûxan Şehitliğini de ziyaret etti.

Şehitlikte Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Necah Gulo, Kadın tutsakların, kadın savaşçıların ve dünyanın tüm emekçi kadınlarının 8 Mart’ını kutladı.

Eylem kadın şehitlerin mezarlarına çiçek konularak son buldu.

SAVAŞ GAZİLERİ VE ENGELLİLERE ZİYARET

8 Mart eylemleri kapsamında Amûdê’de askeri kurumları ziyaret eden Kongreya Star üyeleri, kurum üyelerine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. YPJ, İç Güvenlik Güçleri, HPC ve Özsavunma Güçleri’ne sembolik hediyeler bırakıldı.

Askeri kurumların ardından engellileri ve savaş yaralılarını ziyaret eden Kongreya Star, burada 8 Mart’ı kutladı. Düzenlenen şölende konuşan Kongreya Star Üyesi Şaha Xelef, 8 Mart’ı dünya kadınlarının özgürlük günü olması için mücadele etmeye devam ettiklerini söyledi.

Şölen, engellilere hediye verilmesi ile sona erdi.

MINBIC

Minbicli kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Til Hozana bağlı Camusiyê köylerinde seminer düzenledi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan seminerde Jineoloji Merkez Üyesi Merfet Hemed tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tarihçesini anlattı.

Önder Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin Ortadoğu kadınları üzerinde çok etki yaptığını ifade eden Merfet Hemed, Rojava devriminin onun düşünceleri çerçevesinde inşa edildiğini belirtti.

Kadınların özgür olmasına tahammül edemeyenlerin saldırılarının devam ettiğini kaydeden Merfet Hemed, “İki ay önce Hind El-Xidir ve Seda Hermas Şedadê de katledildi. Her iki kadın şehidi tekrar anıyoruz. Mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Bu yıl ki 8 Mart’ın ülkemizdeki krizin çözüldüğü ve kadınların tüm dünya da özgür olmasına vesile olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra kadınlar halay çekti.