Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 8 Mart etkinlik ve eylemleri devam ediyor.

Hesekê'de Suriye Gelecek Partisi tarafından ressam Hesen Hemdan ve 9 öğrencisinin resimlerinin yer aldığı sergi açıldı.

Kürt, Arap ve Süryani kadınları temalı resimlerin yer aldığı serginin açılışında konuşan Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu yöneticilerinden Sûad Xelo, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların sürdürdüğü mücadele ile bugünlere ulaştığını söyledi.

Konuşmanın ardından Suriye Gelecek Partisi Hesekê Bürosu Üyesi Necah El-Îsa tarafından bir basın açıklaması okundu.

Açıklamada tüm kadınların 8 Mart’ının kutlu olması dilendi, özgürlük ve adalet uğruna şehit düşenler anıldı.

8 Mart etkinlikleri kapsamında, Hesekê Kantonu Ekoloji ve Belediyeler Komitesi tarafından Nasra mahallesinde fidanlık açılışı gerçekleşti.

‘Ekoloji Fidanlığı’ adıyla yapılan açılışta Nasra mahallesi sakinleri ve sivil kurumların üyeleri de katıldı.

Açılışı gerçekleşen fidanlıkta “Direniş ve Mücadele Günü 8 Mart Tüm Kadınlara Kutlu Olsun” yazılı pankartlar asıldı. Fidanlığın açılış kurdelesi ise Til Berak’ta şehitlere karşı direnişte şehit düşen Mihemed Xelîl’in annesi Cîhan Xelîl tarafından kesildi.

Hesekê Kantonu Ekoloji ve Belediyeler Komitesi Eşbaşkanı Dariya Ibrahîm, burada yaptığı konuşmada fidanlığın mahalle halkına kutlu olmasını diledi, Leyla Güven’in direnişini selamladı.

Hesekê Kantonu Ekoloji ve Belediyeler Komitesi Mihemed Hisên de konuşmasında Leyla Güven öncülüğündeki direnişi selamladı.

8 Mart etkinlikler kapsamında Suriye Gelecek Partisi tarafından, Tabqa’daki parti binasında, partinin kadın üyeleri tarafından yapılan elişi çalışmalarının bulunduğu sergi açılışı yapıldı.

Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu Başkan Yardımcısı Lîna El-Xedban, serginin açılışında yaptığı konuşmada, kadınların egemen zihniyete karşı mücadelesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmanın ardından katılımcılar sergiyi dolaştı.

GİRÊ SPÎ

8 Mart eylemleri kapsamında Kongreya Star tarafından Girê Spî Kantonu’nda yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Girê Spî kenti ve ilçelerinden yüzlerce kadın katıldı.

Girê Spî kent merkezindeki El-Qefes kavşağından başlayan yürüyüş El-Elem kavşağına kadar devam etti. YPG-YPJ bayrakları ve şehitlerin posterlerini taşıyan kadınlar, “Yaşasın Önder Öcalan” ve “Kadın Yaşam Özgürlük” sloganları attı.

Yürüyüş El-Elem kavşağına ulaştığında miting düzenlendi. Burada Kongreya Star Üyesi Dîlan Hesen ve Kongreya Star Fırat Bölgesi Yönetimi Üyesi Zehra Berkel yaptıkları konuşmalarda tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların direnişine de dikkat çekilen konuşmaların ardından miting, sloganlarla son buldu.

ŞEHBA

Şehba’da ise Suriye Gelecek Partisi Efrîn Bürosu tarafından kültürel antik eşyalar sergisi açıldı, kadın mücadelesi konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.

Şehba’nın Fafîn ilçesi Kültür Sanat Merkezi’nde açılan sergide Suriye Gelecek Partisi Efrîn Kadın Bürosu Başkanı Xada Gor Ehmed, partinin Gençlik Komitesi Üyesi Zekiya Hecê, partinin Efrîn Şubesi Üyesi Zehîda Mamo birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından sergi salonunda kadın mücadelesi temalı sinevizyon gösterimi yapıldı.

DERİK

Dêrik Halk Belediyes Kadın Bürosu tarafından 8 Mart vesilesiyle etkinlik düzenlendi, şehit çocuklarına hediye dağıtıldı.

Etkinlikte konuşan şehit eşi Rewşen Reşîd, Leyla Güven başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı, şehitlerin yarattığı değerlere sahip çıkma çağrısı yaptı.

Derik Halk Belediyesi Eşbaşkanı Rojîn Çeto ise konuşmasında tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

Konuşmaların ardından Şehit Zilan folklor grubu sahne alarak halk oyunlarından oluşan gösterisini sergiledi.

Etkinlik, şehit ailelerine ve çocuklarına hediye verilmesiyle son buldu.

HALEP

Kongreya Star Halep Örgütü üyeleri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında HPC-Jin, Kadın Asayiş Güçleri, Şehit Aileleri Meclisi ve yaralı savaşçıları ziyaret etti. Ziyaretlerde kadınlara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları armağan edildi.

Ziyarette konuşan Kongreya Star üyesi kadınlar, 8 Mart’ı tüm kadınlar için kutladı, şehitlerin mücadelesine sahip çıkacaklarının sözünü yineledi.

Halep’te öte yandan MSD Halep Genç Kadın Bürosu üyeleri tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Şerqî Mahalle Meclisi binası önünde Suriye Gelecek Partisi’nin genç kadın üyeleri, Devrimci Gençlik Birliği ve PYD’li gençlerin hazır bulunmasıyla düzenlenen basın açıklaması metni MSD Halep Genç Kadın Bürosu Üyesi Reşa Mihemed tarafından okundu.

Açıklamada Suriyeli kadınların mücadelesinde Barîn Kobanê, Arîn Mîrkan, Avesta Xabûr ve Henaa El-Saqir gibi direniş sembollerinin ortaya çıktığına vurgu yapılırken, Suriyeli kadınların siyasi ve askeri alanlar başta olmak üzere yaşamın tüm alanlarında öncülük rolünde olduğu belirtildi.

“MSD’li genç kadınlar olarak tüm kadınların 8 Mart’ını kutluyoruz” denilen basın açıklaması, sloganlarla son buldu.

SERÊKANİYÊ

Hesekê Kantonuna bağlı Serêkaniyê’de ise Kadın Koordinasyonu ve Serêkaniyê Bölge Meclisi Maliye Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikle şehit aileleri ve sivil kurumlarda çalışan kadınlara gül dağıtıldı.

Etkinlikte konuşan Serêkaniyê Bölge Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Emîre Henawî 8 Mart’ı, özgür ve onurlu bir yaşam için mücadele eden tüm kadınlara kutladı.

Konuşmanın ardından Maliye Müdürlüğü’nün kadın üyeleri tarafından şehit anneleri ve eşlerine gül dağıtıldı.

Etkinlik halaylarla sona erdi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da ise Suriye Kadın Meclisi üyeleri, Xerbî mahallesindeki Şehit Rubar kavşağı ile Qudûrbek ve Kornêş mahallelerinde gül ve şekerleme dağıttı, şehit annelerini ziyaret etti.

Hesekê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê ilçesinde ise Kongreya Star üyeleri YPJ savaşçılarını, Kadın Asayiş Güçleri üyelerini ziyaret etti, Berkevirê köyündeki Şehit Rustem Cûdî Şehitliği’ne giderek şehitlerin mezarları başında mum yaktı.