Londra'da kadınlar festivalde buluştu

Jiyan Kadın Meclisi tarafından Londra’da 18’incisi düzenlenen Zilan Kadın Festivali, ‘Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” şiarı ile gerçekleştirildi. Festival, bu yıl Paris’te katledilen Kürt kadın devrimci Evîn Goyî’ye adandı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Jiyan Kadın Meclisi tarafından Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen 18’inci Zilan Kürt Kadın Festivali, yüzlerce kadının katılımı ile coşkulu bir şekilde başladı. Festival bu yıl  23 Aralık 2022'de Paris'teki katliamda şehit düşen Evîn Goyî'ye (Emine Kara) adandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Zeynep Kınacı (Zîlan), Evîn Goyî, Sakine Cansız ve Jîna Emînî gibi Kürt kadın devrimcilerin resimlerinin asıldığı salonda, “Özsavunma ile özgürleşeceğiz” ve “Jin jiyan azadî” pankartları asıldı.

Festival, Evîn Goyî şahsında şehit düşen tüm devrimciler adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Jiyan Kadın Meclisi üyelerinden Besime Başar, Paris’te katledilen Evîn Goyî şahsında kadın mücadelesinin hedef alındığını söyleyerek, “Çünkü Evîn Goyî’nin büyük bir emekle sürdürdüğü Özgür Kadın Mücadelesi, Rojava Kadın Devrimi ile başarıya ulaşmıştır. Daha sonra Rojhilat Kurdistanı’nda Evîn Goyî’nin kadın yoldaşları öncülüğünde gelişen serhildanlar, Jin jiyan azadî sloganı ile bütün dünyaya yayılmıştır. Jin jiyan azadî şiarı, dünya kadınlarının özgürlük mücadelesinde ilham verici ve ön açıcı olmuştur” dedi.

İkinci Paris Katliamı’nın, Türk devletinin öncülüğündeki erkek-devlet sisteminin, Evîn Goyî öncülüğündeki kadın mücadelesine; Jin jiyan azadî serhildanına vermiş olduğu bir cevap olduğunu değerlendiren Başar, festivali böylesi bir süreçte ‘Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz’ şiarı ile gerçekleştirerek mücadele ruhunu büyüttüklerini ifade etti. Başar, başta kadınları olmak üzere tüm halkı erkek egemen sisteme karşı AKP-MHP faşist ittifakının kadın kırım ve Kürt soykırım politikalarına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Şehîd namirin” sloganlarının atıldığı festivalde, yöresel dernekler ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) gibi birçok kadın örgütünün dayanışma mesajları okundu. Festivalde ulusal kıyafetler ve kitapların satışa sunulduğu stantlar kurulurken, kadınlar ulusal kıyafetlerle festivale katıldı. Yine çocuklar için resim atölyesi kurulan festivalde,  yöresel yemekler katılımcılara ikram edildi.

Festivalde ilk olarak genç sanatçı Gülbahar sahne aldı. Gülbahar’ın ardından Jiyan Kadın Korosu Sanatçı Suna Alan’ın yönetmenliğinde sahne aldı. Kitle kadınların koro halinde söylediği şarkılara eşlik ederek, halaya durdu. Deniz Deman da şarkılarıyla kitleyi coşturdu.