Londra’da Kürt kadınlarından 8 Mart Şöleni

Jiyan Kadın Meclisi ve TekoJIN tarafından Londra’da düzenlenen 8 Mart Şöleni’nde kadınlar, başka bir dünya için mücadele ettiklerini ve başka bir yaşam inşa etmek istediklerini vurguladı.

Londra Jiyan Kadın Meclisi ve Devrimci Genç Kadınlar Hareketi (TekoJIN) tarafından Kürt Toplum Merkezi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı kitlesel bir şölen düzenlendi.

Şölene Kürt kadınlarının yanı sıra Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) üyeleri, HDP eski Milletvekili Serpil Kemalbay ve enternasyonalist kadınlar katıldı. Şölen Paris’te katledilen Sara ve Rojbinlerin şahsında katledilen ve yaşamını yitiren devrimci kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Jiyan Kadın Meclisi üyesi Songül Maraş, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) 8 Mart bildirisini okuyarak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Bildiride, özgürlük mücadelesinde büyük emekleri olan ve bu uğurda şehit düşen Sara, Rojbin, Ronahi, Evin ve Bişeng şahsında tüm şehitleri andı.

Kadınlar için “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesinin stratejik bir öneme sahip olduğuna vurgu yapılan bildirgede, “Biz kadınlar diyoruz ki; ‘Önder APO’nun özgürlüğü, kadınların özgürlüğüdür!’ 25 yıllık işkence sistemine son verecek olanlar da biz kadınların öncülüğünde gelişen mücadelemiz olacaktır.  TJK-E olarak 2024, 8 Mart’ını 'Jin, Jiyan, Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz' hamlesi ile karşılıyoruz. Hamlemiz aynı zamanda her gün kendi sistemimizi, kendi yaşam alanlarımızı yarattığımız bir pratiğin sözüdür” diye belirtildi.

Açılış konuşmasının ardından sanatçı Omam Dawn sahne alarak, şarkı ve ezgilerini Rojavalı ve Filistinli kadınlar için seslendirdi.

Dawn’ın ardından HDP eski Milletvekili Serpil Kemalbay bir konuşma yaptı. Kemalbay, “Biz kadınlar başka bir dünya için mücadele ediyoruz. Başka bir yaşam inşa etmek istiyoruz. Bu yaşam sömürgeciliğe karşı bir yaşam. Bu yaşam sömürüye karşı bir yaşam, erkek otoriterliğine, patriarkaya, erkek şiddetine, emeğimizi kimliğimizi hayatımızı yok sayanlara karşı bir yaşam” ifadelerini kullandı.

Sık sık “Jin jiyan azadi” ve “Biji serok Apo” sloganlarının atıldığı şölende, ardından davul zurna eşliğinde halaya duruldu. Kadınların yöresel kıyafetleri ile renk cümbüşü oluşturduğu şölende, direniş şarkıları söylendi.

Şölende Rama Alcoulabi ve Mario Christofi birlikte sahne alarak, Ortadoğu ezgilerini seslendirdi. Ardından sanatçı Suna Alan, katledilen kadın devrimcilere atfen yazılan şarkıları seslendirdi. Suna Alan’ın hareketli parçaları ile kadınlar halaya durdu.