Marsilya’da kadın katliamları protesto edildi

Marsilya’da Arîn Mîrkan Kadın Meclisi öncülüğünde artan kadına yönelik şiddete karşı eylem yapan kadınlar, “Jin jiyan azadî felsefesini yayacağız, şiddeti durduracağız” dedi.

Fransa’nın Marsilya kentinde bir kadın, 26 Eylül günü eşi S.A. tarafından katledilmek istendi. Yedi yerinden bıçaklanan kadın çevredekilerin yardımı ile hastaneye kaldırıldı. Hala yoğun bakımda olan kadının durumu ciddiyetini korurken Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) bünyesinde faaliyet yürüten Marsilya Arîn Mîrkan Kadın Meclisi, kadının yaşam savaşı verdiği La Timon hastanesi önünde bir araya geldi. “Kadına yönelik şiddet politiktir”, “Kadına yönelik şiddete son”, “Jin, jiyan, azadî” yazılı döviz ve pankart taşıyan kadınlar, açıklama yaparak, “Kadına şiddetine ve katliamlarına geçit vermeyeceğiz” dedi.

Kürtçe, Fransızca ve Türkçe yapılan açıklamada şöyle denildi: “Erkek egemen sistemin kadına karşı şiddet, taciz, tecavüz ve kırımı devam etmektedir. Marsilya da bir kadın, 26 Eylül’de eski eşi S.A tarafında 7 yerinden bıçaklanmış, kadın arkadaşımız katledilmek istenmiştir. Biz kadınlar, kadın bedeni ve iradesi üzerinde kurulmak istenilen tahakküme izin vermeyeceğiz. İrademize müdahale etmekten vazgeçin diyoruz. Kadın bedenine, kişiliğine, irade ve yaşamına kastedenleri teşhir etmeye, en yüksek cezayı almaları için yargılanma süreçlerini takip edeceğiz.”

‘JIN JIYAN AZADÎ İLE KADIN DEVRİMİNE YÜRÜYORUZ” HAMLESİNE VURGU

Kadına yönelik şiddete karşı öz savunma mesajı verilen açıklamada, “Bizler Arîn Mîrkan Kadın Meclisi olarak kadına karşı her türlü şiddet, taciz, tecavüz ve kırıma karşı mücadele etmeye, direnmeye devam edeceğiz. Kadınlara yaşam hakkı tanımayan bu erkek egemen sisteme karşı daha fazla örgütlenerek, özsavunmamızı geliştirerek mücadele edeceğiz. Kürt kadınları olarak DAİŞ zihniyetine karşı mücadelemizi evde, sokakta, iş yerinde sürdürmeye devam edeceğiz. Evet, ataerkil sistemin yükselen kadın mücadelesine karşı öfke ve kaygılarının arttığını biliyoruz. 21. yüzyılda gelişen kadın mücadelesinin adı, jin jiyan azadî’dir. Biz kadınlar Kurdistan, İran, Afganistan’da yükselen jin jiyan azadî felsefesi ile mücadelemizi büyüteceğiz. Kürt kadınları olarak bugüne kadar yürüttüğümüz kampanyalar, eylemler ve direnişlerle kapitalist sistemin kadına karşı geliştirmiş olduğu saldırılara cevap olduk. Ataerkil sistemin baskısı altında olan kadınların sesi olduk, olmaya devam edeceğiz. Bugün de “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” hamlesi kapsamında örgütleneceğimizi, özsavunmamızı geliştireceğimizi belirtiyor, hep birlikte dayanışmayı büyütelim diyoruz” denildi. 

Eylem, sloganlarla son buldu.