Mayıs’ta 17, dört ayda en az 84 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Türkiye’de mayıs ayı içerisinde en az 17 kadının katledildiğini, 20’sinin şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.

Erkek şiddetine ilişkin mayıs ayı bilançosunu açıklayan KCDP’ye göre katledilen 17 kadının 2’si oğlu, 1’i tanıdığı, 1’i babası, 7’si evli olduğu, 3’ü boşandığı, 1’i birlikte olduğu, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek tarafından katledildi. Kadınlardan birinin fail ile yakınlığının tespit edilemediği belirtildi.

10 kadın (yüzde 59’u) evinde katledilirken, 2’si sokak ortasında 1’i arazide, 1’i ıssız yerde katledildi. 3 kadının öldürüldüğü yer ise belirlenemedi.

Aynı rapora göre 20 kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Öldürülen kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”

DÖRT AYDA EN AZ 84 KADIN KATLEDİLDİ

KCDP’ye göre ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında en az 84 kadın katledildi. KCDP, “sayılara kimse alışmasın” diyerek şubat ayı verilerini açıklamamıştı.

Platform 2020 yılında 300 kadının erkekler tarafından katledildiğini rapor etmişti.