Meksika Yüksek Mahkemesi kürtajı suç olmaktan çıkardı

Meksika Yüksek Mahkemesi, kürtajın suç olarak cezalandırılmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Karar, mahkemelerin artık kürtaj davalarını kovuşturamayacağı anlamına geliyor.

Meksika Yüksek Mahkemesi, dün oybirliğiyle kürtajı cezalandırmanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Mahkeme, Pazartesi günü Coahuila eyaletinde 11 yargıçtan 8’i, tecavüz vakalarında kürtaj yaptıran kadınları bile üç yıla kadar hapisle cezalandıran bir yasayı iptal etmek üzere toplandı. Diğer üç yargıç da Salı günü karara katılarak bu tür yasaları anayasaya aykırı ilan etti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Arturo Zaldivar, oybirliğiyle alınan kararı, tüm kadınlar, özellikle de en savunmasız olanlar için "bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Zaldivar, oylamanın ülkedeki tüm yargıçlar için zorunlu bir kriter oluşturduğunu ve kürtaj yaptıran herhangi bir kadının mahkeme ve anayasa kriterlerini ihlal etmeden yargılanmasını artık mümkün kılmadığını söyledi.

Yargıçlar, kararın geriye dönük uygulanamayacağını söylerken, kimi avukatlar, kararın halihazırda hüküm giymiş kadınlara verilen cezalara itiraz etme olasılığını açabileceğini belirtiyor.

Karar, tıp uzmanları fetüste kalp aktivitesini tespit edebildikten sonra kürtajı yasaklayan bir Teksas yasasının yürürlüğe girmesinden bir hafta sonra geldi.

Meksika genelinde benzer davalar için emsal teşkil eden kararın, Teksas gibi eyaletlerdeki ABD'li kadınların hamileliklerini sonlandırmak için sınırın güneyine gitmeye karar vermesine yol açabileceği belirtiliyor.