Muğla’da katilin suç ortaklarına karşı protesto yürüyüşü

Pınar Gültekin katliamı davasında çıkan kararı protesto eden kadınlar, “Muğla adliyesindeki o hakimi de, diğer sanıkların da peşini bırakmayacağız. O hakim de, Sözleşme geri çekilsin diyenler de bu cinayetlerin suç ortağıdır” dedi.

Muğla’da 21 Temmuz 2020 tarihinde Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile ona yardım eden aile bireylerinin yargılandığı davanın karar duruşması Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, “Vicdanım rahat, heyetin de olsun” diyen fail Cemal Metin Avcı’ya verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını “haksız tahrik indirimi” ile 23 yıla düşürdü, diğer sanıklara ise beraat kararı verdi. Karara kadınlar tepki göstererek yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş öncesi davayı takip eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Muğla Adliyesi önünde davaya ilişkin değerlendirmede bulundu. 

HUKUKUN ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜNÜN ÖRNEĞİ

Bir kez daha adaletin yerini bulmadığını, hukuk sisteminin çürümüşlüğüne tanıklık edildiğini belirten Serpil Kemalbay, “Her şey tüm açıklığıyla ortadaydı. Burada göz göre göre kasti olarak canavarca hisle bir kadın katledildi ve buradaki mahkeme heyetinin elleriyle örtbas edildi. Mahkeme heyeti reddedildi çünkü bu kararı vereceği zaten belliydi. Gerçek bir hukuk prosedürünün içerde işlediğini hissetmedik. Hukuk kılcal damarlarına kadar kadın düşmanı. 23 yıl ne demek? Öylesine işlenmiş bir kadın cinayeti değil. Bütün savunmasını haksız tahrik üzerinden kurmuş bir katilden bahsediyoruz ve buna iştirak eden kardeşinden, bunlara yardım eden aile fertlerinden, eski ortaktan bahsediyoruz. Bunun anlamı şudur: Erkekler kadınları katletsinler biz onları zaten serbest bırakıyoruz. Kadınlar olarak sahip çıkmasaydık nasıl bir sonuç elde edilecekti merak ediyoruz” şeklinde konuştu. 

 YARGI KATLİAMIN SUÇ ORTAĞI

Ardından kadınlar basın açıklaması yapmak için sloganlarla Sınırsızlık Meydanı’na yürüdü. Polis barikatını aşarak meydana varan farklı kurum ve platformdan kadınlar, “AKP’den hesabı kadınlar soracak”, “Jin jiyan azadî”, “Pınar’ın hesabı sorulacak”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları attı.

Burada Pınar Gültekin için Adalet Platformu adına konuşan Deniz Uslu, alınan kararın kadına yönelik şiddetin önemsiz olduğunu ve adaletin öldüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Failin aldığı cezanın daha da indirilebileceğini ve diğer faillerin de beraat ettiğini belirten Deniz Uslu, “Bugün Muğla Adliyesinden yarın gerçekleşebilecek başka cinayetlerin önünü açan kararlar çıktı. Muğla adliyesindeki o hakimi de diğer sanıkların da peşini bırakmayacağız. O hakim de bu cinayetin suç ortağıdır. Sözleşme geri çekilsin diyenler de bu cinayetlerin suç ortağıdır” dedi.