‘Namus adı altında işlenen cinayetler durdurulmalı’

Qamişlo’da düzenlenen kadın cinayetleriyle mücadele çalıştayında dinin gerçek anlamda anlatılması ve “namus” adı altında işlenen kadın cinayetlerinin durdurulması için kanaat önderlerinin sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi bugün Qamişlo’daki Zana Salonu’nda “kadın cinayetleriyle mücadele” çalıştayı düzenledi. Çok sayıda siyasetçi sivil toplum kurumu temsilcisi ve aydının katıldığı çalıştayın birinci bölümünde Til Temir Kadın Bürosu yöneticilerinden Demokratik İslam Kongresi Üyesi Gulnaz Mihemed Osman ve Dirbêsiyê Din İşleri Kurumu Başkanı Şêx Heysem Ferhan Xelil konuştu.

Kadınların toplumun yarısını oluşturduğu ve diğer yarısının da kadınlar tarafından doğurulduğunu söyleyen Gulnaz Mihemed, “Kadınlar toplumun bir parçası olarak bütün sorunların yükünü çekiyor. Ailenin de önemli parçası olan kadınlar, erkek egemen zihniyetten dolayı büyük acılar çekmektedir. Geri kalmış toplumlarda kadın özgürlüğünün önünde birçok engel bulunuyor. Dünyada hukuki anlamda kadın özgürlüğü için önemli gelişmeler yaşansa da kadınlar pratikte bunu çok göremiyor. Pratik ve teori birbirine çok uymuyor. Bu da genellikle dinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

Dirbêsiyê Din İşleri Kurumu Başkanı Heysem Ferhan Xelîl de kadına yönelik şiddetin her gün yaşandığına işaret ederek, bunun erkek egemen zihniyetten kaynaklandığını söyledi. Şiddet türlerinden bahseden Xelîl, kadınların binlerce yıldır çeşitli örf ve adetlerle dar kalıplara sıkıştırıldığını belirtti.

Toplumda ‘namus’ adı altında işlenen kadın cinayetlerine değinen Heysem Ferhan Xelîl, “Namus cinayetlerinin durdurulması için toplumun aydınları ve kanaat önderleri sorumluluk almalıdır. Bu tür suçların yaşanmaması için net bir tutum gereklidir” ifadelerini kullandı.

Çalıştaya video konferans yoluyla katılan Maşûq Diyalog Kurumu Müdürü Mûrşêd El Xiznewî ve Suriye Kadınları İslami Çalıştayı Müdürü Esma Keftaro da İslam dininin kadın katliamlarını yasakladığı vurgulayarak, kadınları katledenlerin en ağır biçimde cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Çalıştay değerlendirme ve tartışma bölümü ile sona erdi.