Newaya Jin: 15 Ağustos emek kahramanlığıdır

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın Kürt tarihinde önemli yer tutan Ağustos gündemlerine odaklanan 209’uncu sayısı çıktı.

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın 209. sayısı çıktı. Gazete, zengin yazar kadrosuyla hem Kürtlerin tarihinde önemli bir ay olan Ağustos gündemine hem de geçtiğimiz ayda Kürdistan ve dünyada yaşanan önemli olaylara ışık tutuyor.

Gazete manşette, 15 Ağustos ile özgür kadın hareketinin dört parça Kürdistan’daki öz savunmasının önemini anlatan Songül Ömürcan’ın yazısına yer veriyor. Ömürcan, Kürdistan Özgürlük Hakereketi’nin tarihçesini özetlerken kadının mücadele aşamalarına değinerek; günümüz YJA Star örgütlemesinin Kürt kadınının örgütsel ve eylemsel kimliği olduğuna dikkat çekiyor.

ŞENGAL’DE DİRENMEK TARİHSELDİR

Önemli gündemlerden biri de Şengal ve Êzidî Fermanı. Netewî Xemgîn, fermanın yaşayan tanıklarından. “PKK’yî hatin, heval hatin!” başlığıyla Kürtçe olarak yer verilen yazıda Xemgîn; ferman öncesi, ferman günleri ve sonrasını tüm çıplaklığıyla anlatıyor.

Aynı konuya değinen diğer bir yazar da Hêja Zerya. “YJA kök kültürü ile toprağına kök salmadır” başlığı atan Hêja Zerya, Şengal’in Ortadoğu coğrafyasındaki stratejik konumuna işaret ediyor. Êzidî inancı ve öz bilgisinin korunmasında kadının rolünü anlatarak Şengal’de direnmenin güncelle sınırlı olmadığına değiniyor: “Şengal’de direnmek tarihseldir, kökseldir, kadın ve toplum değerlerini, ahlaki ve politik özü, estetik ilkeyi korumayı amaçlar. Saldırıların kapsamı ve ısrarı kadar direnişin derinliği ve köklülüğü buradan gelmektedir.”

Temmuz ayında Türkiye, Kürdistan ve Dünya’da öne çıkan güncel gelişmeleri ise yazarlar Yurdusev Özsökmenler, Nilüfer Koç, Roza Metîna, Nurhaq Gülbahar ve Nazan Üstündağ ele aldı.

ABDÜLHAMİT’İ ARATAN SANSÜR YASASI

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yürürlüğe konulmak istenen sansür yasasına ilişkin geniş bir yazı kaleme alan Yurdusev Özsökmenler, ‘Türkiye tarihi aynı zamanda sansürün tarihidir’ diyor; II. Abdülhamit’in uyguladığı sansür örneklemeleri, 90’lı yılların sansür kararnameleri ile AKP’nin medyayı kendine bağladığı düzenlemelere kadar geniş bir sansür dökümü yapıyor.

Sansür yasasını Kürtçe yazan Roza Metîna ise geçtiğimiz aylarda tutuklanan 16 gazeteciyle tutuklu gazetecilerin sayısının 76’yı bulduğuna işaret ediyor. Roza Metîna, sansür yasasının hakikatın örtbas edilmesi ve toplum karşıtlığı olduğunu belirterek aynı zamanda hukuka darbe olduğunu söylüyor.

Yazar Nilüfer Koç, bu ayki “Mafê tayinkirina çarenûsa xwe û têkoşîna Kurdan” başlıklı yazısında; halkların kendi kaderini tayin hakkı ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin geride bıraktığı dönemlere ışık tutuyor. Nûrhaq Gûlbahar, ülkenin savunmasında kadın ve toplumun rolünü anlatan yazısında merceği Güney Kürdistan üzerinde gezdirmiş. Yazar Nazan Üstündağ ise dünya gündeminde bu ay Amerika’daki kürtaj yasaklarını ele almış. Üstündağ, Amerika’daki kadınların hayatta kalma mücadelesi içerisinde olduklarına işaret ederek “Savaşa, devletlere karşı kendini örgütlemek zorunda olan enternasyonal bir kadın mücadelesinin ihtiyacını gösteriyor” diyor. 

EKVADOR’DAN JİNEOLOJİ NOTLARI

Jineoloji sayfasında, Zîlan Diyar, Kürt Kadın Hareketinin deneyimlerini ve jineolojiyi tanıtmak amacıyla Ekvador’a yaptıkları ziyaretin notları var. Latin Amerika’daki yerli halkların mücadele deneyimleriyle Kürt kadınların deneyimlerinin paylaşıldığı çeşitli etkinliklerin hem duygusunu hem de düşüncesini aktarıyor Zîlan Diyar.

DERSIM ZÊREVAN İLE RÖPORTAJ

Sayının Kültür sanat bölümü bu ay Kürtçeye ayrılmış ve Kürt kadın yönetmen Dersim Zêrevan ile geniş röportaja yer verilmiş. Dağ sinemasında yetişen ve Halil Dağ ile çeşitli projelerde birlikte çalışan Zêrevan, şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları ve gelecek için hedeflediklerini bir bir anlatmış. Röportaj, aynı zamanda ‘Dersim Zêrevan kimdir?’e de cevap olmuş. 

Sayıda ayrıca Türkçe-Kürtçe ayrı iki portre yer alırken Kaktüs yazarı ‘kadınlar futbol izlemez’ tezini kimin ortaya attığını irdeleyerek kadınların bal gibi de futbol izlediğini hatta çok da güzel futbol oynadığını izleye izleye hicivle yazmış.