Newaya Jin 8 ve 21 Mart özel sayısı

Kadın gazetesi Newaya Jin, 8 Mart ve Newroz dolayısıyla, çağa damgasını vuran Kürt kadın direnişine odaklı olarak okuyucuyla buluştu.

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 228. sayısı yayınlandı. Gazete, “Bayram hayatın baharlaşmasıdır” manşetiyle çıktı.

BAYRAM ÜLKEYİ BAHARLAŞTIRMADIR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1996 Mart ayındaki çözümlemelerinden hazırlanan derlemede, “Newroz’a yaklaşırken, gerçekten duyguların, düşüncelerin büyüklüğü hiçbir dönemle kıyaslanmayacak bir biçimde toplumun tüm gözeneklerine yayılarak maddi bir güç haline geliyor.  Ne mutlu böyle bir yürüyüşü yakalamış olabilmeye” ifadeleri yer aldı.

DEVRİMİN HALKLARI VE 8 MART

Gazete yazarlarından Ruşen Samsat 8 Mart’la yeni bir kadın yılına girerken, çağa damgasını vuran Kürt kadın direnişine dikkat çekti. Samsat, “kadın, toplumsal demokratik devrim çağının temel dinamiği ve ideolojik formasyonunun taşıyıcı gücüdür. Bu gücün merkez coğrafyası Kurdistan’dır. Kuşkusuz bu, yarım asırlık çok zorlu bir mücadele, bilinç, örgütlülük ve kültürel birikimin sonucudur. Saralar, Zilanlar, Semalar, Delaller, bu mücadelenin kilometre taşlarıdır” diye belirtti.

8 MART’TAN 21 MART’A KÖPRÜ OLANLAR

Deniz Nurhak’ın yazısı ise, Mart ayı şehitlerini konu aldı. “8 Mart’tan 21 Mart’a köprü olan kadınlar” başlıklı yazıda Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Berivan ve Ronahi’den Sema Yücelere kadar direniş meşalesini taşıyan kadın öncülerin mücadelesi anlatıldı.

Kürtçe sayfalarda ise Berjin Tekoşer, mücadele yaşamı ve ardında bıraktığı son sözleriyle Sema Yüce’nin portresini kaleme aldı.

SEBAHAT TUNCEL: ÖZGÜRLÜĞE CESARET ETMEK

2016’dan bu yana rehin tutulan Kürt kadın siyasetçi Sebahat Tuncel de Newaya Jin için bir yazı kaleme aldı. 8 Mart ve kadın mücadelesi konulu yazısında Tuncel, dünyanın her yerinde kadınların hakikat yolculuğu ile yeni bir tarih yazıldığına dikkat çekti. Tuncel’in yazısından öne çıkan bir bölüm şöyle: “Biz yaşamı uğruna ölecek kadar seven’, ancak kadınları öldüren sisteme karşı çıkacak kadar öfkeli, güçlü kadınlarız. Şimdi erkek egemenliğinden bağımızı koparıp özgür bir yaşamı inşa etmenin zamanı gelmedi mi? Bence geldi…Harekete geçmek için cesarete ihtiyacımız var ve o cesaret de kadınlarda fazlasıyla var. Yeter ki farkına varalım.”

DÖNÜŞÜMÜN NERESİNDEYİZ?

Gazete yazarlarından Hêja Zerya, Ocak ayında Kerkûk’te bir suikast sonucu katledilen Zelal Zagros’un anısına, Başûrê Kurdistan’da kadın devrimini, Havin Güneşer ise, 8 Mart’a giderken, “Dönüşümün neresindeyiz” sorusuna yanıt aradığı yazısında şunları belirtti: “Aşk, aile ve özgürlük hegemonik ilişkiler içinde gerçekleşemez. Peki hegemonik ilişkiler nasıl aşılır? Her şeyden önce farkına vararak; tarihsel, ideolojik, felsefik, politik ve estetik bilincimizi geliştirerek…”

JİN JİYAN AZADÎ RUHUYLA 8 MART’A

Bakûre Kurdistan’daki kadın mücadelesi ve 8 Mart’ı Roza Metina, Qoser Belediye Eşbaşkan adayı Hamdiye Bilek ve TJA üyesi Xecê Şen’le konuştu. Her iki kadın siyasetçi, TJA’nın başlattığı hamlenin 8 Mart’la zirveye taşınacağının altını çizdi.

Jin Jiyan Azadî ruhuyla 8 Mart’a başlıklı yazısında Zîlan Vejîn ise, İran devletinin Jin Jiyan Azadî serhildanının yarattığı dalgadan duyduğu korkuyla kadın idamlarına hız verdiğine dikkat çekti. Vejîn, baskıların kadınların mücadelesini geriletmek bir yana daha da perçinlediğinin altını çizdi.

8 MART’A EN ANLAMLI GİRİŞ: TOPLUMSAL SÖZLEŞME

Kadın özgürlükçü toplumsal modelin mekanı olan Kuzey ve Doğu Suriye’de geçtiğimiz aylarda kabul edilen Toplumsal Sözleşme’yi Türkçe sayfalarda Zeynep Kızılırmak, Kürtçe’de ise Şervin Nûdem analiz etti. Her iki yazar da sözleşmenin kadın devriminin kazanımlarını kalıcılaştırmak, kadın özgürlük çizgisinde radikal ısrarın bir göstergesi olarak değerlendirdi.

KADIN KENTLERİNE DOĞRU

Gazete 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlere de yer verdi. Gazeteci Nezahat Doğan’ın sorularını yanıtlayan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, “Kadınlarla birlikte yöneteceğiz” dedi. DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş ise Kürtçe yazdığı yazısında, eşbaşkanlığın bir araç olmadığının altını çizerek, “eşbaşkanlık toplumsal dönüşümün bir modelidir” dedi. Gazete yazarlarından Yurdusev Özsökmenler’in bu ayki yazısı da, kadın odaklı kent anlayışı, yerelden yönetimde kadının rolü üzerine oldu.

KADIN VE EKOLOJİ MÜCADELESİ BİR BÜTÜNDÜR

Gazetenin ekoloji yazıları da 8 Mart ekseninde okuyucuyla buluştu. Güler Yıldız, kadınların mücadeleleriyle, kadının da doğanın da maruz kaldığı sömürüden hesap sorduğunu vurguladı. Kürtçe sayfalarda Dengir Güneş’in, Jin-Jiyan-Azadî felsefesinin ekolojiyle bağını içeren bir makalesi yer aldı.

Fidan Yıldırım, Malta’da suikast sonucu katledilen Daphne Caruana Galizia’nın portresini çizerken, gazete 2017 yılı Mart ayında Şengal’de katledilen gazeteci Nujiyan Erhan anısına, Erhan’ın şehit düşmeden önce Şengal’i anlattığı bir yazısına yer verdi.

Gazetenin bu ayki sayısına newayajin.net adresinden ulaşılabilir.