Newaya Jin'in Haziran sayısı okuyucularla buluştu

“Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Doğru” hamlesini manşete taşıyan Newaya Jin’ın Haziran sayısı okurlarla buluştu.

Dergide yayınlanan yazısında Kürt Kadın Hareketi tarafından 8 Mart arefesinde başlatılan hamleyi değerlendiren Ronahî Serhad, ilgili hamlenin toplumsal siyasetten ekonomiye, eğitimden sağlığa ve öz savunmaya kadar toplumu ilgilendiren tüm problemlerin çözümünde belirleyen irade ve güç olarak rol üstlendiğini belirtti.

Serhad, hamlenin ulus-devletçi yapılara  karşı özgür yaşamı savunma ve demokratik öz yönetimi gerçekleştirmeye çağrı olduğunu ifade etti.

Hamlenin Rojava’daki yansımalarına dair ise Kongra Star Sözcüsü Rihan Loqo ile yapılan röportaja yer verildi.

HAMBURG KONFERANSI’NDA VERİLEN MESAJLAR

Havin Güneşer ise, Alternatif Arayış Ağı tarafından gerçekleştirilen 4. konferansın sonuçlarını geniş dosya halinde derledi. Söz konusu konferansın herkese bir kez daha kendini rutin ile sınırlamanın fırsatların kaçmasına neden olduğunu gösterdiğini belirtti.  Güneşer, konferansın bir yandan kapitalist modernitenin bütünlüklü bir tanımını yaptığını, diğer yandan ise yeniyi inşa etmede eğitim ve örgütlenmenin önemini ortaya koyduğunu aktardı.

GULÇİYA GABAR VE LEYLA AMED

Gazete, PAJK Koordinasyonu’nun 29 Nisan 2019’da Garê’de şehit düşen gerilla komutanlarından Gulçiya Gabar ile 23 Ocak 2023’de Besta alanında yaşamını yitiren komutan Leyla Amed’e dair yaptığı açıklamalara da yer verdi.

‘ZÎLAN BÛ XETA TÊKOŞÎNÊ’

Portre kategorisinde ise, Haziran ayı vesilesiyle Zîlan-Zeynep Kınacı’nın hayat hikayesi, mücadele yaşamı ve eyleminin anlamına dair Berjîn Têkoşer’in hazırladığı biyografi yer aldı.  

‘DAHA GÜÇLÜ GELİYORUZ’

Türkiye’de 14 Mayıs’da baskı ve anti-demokratik koşullarda gerçekleşen genel seçim sonuçlarına dair içerikler de gazetenin Haziran sayısında yer aldı. Gazete, Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ile kadın mücadelesi, seçim sonuçlarının artı ve eksilerine dair röportaj ile Roza Metîna’nın seçim sonuçlarına ilişkin analiz yazısına yer verdi.

“MARIA MIES’İ ANLAMAK”

15 Mayıs 2023’de yaşamını yitiren ekofeminist, sosyalist ve ekolojist Maria Mies’e dair analiz yazısını ise Hêja Zerya  “Maria Mies’i anlamak” başlığıyla yorumlarken, Fidan Yıldırım ise “Ekofeminizmin öncüsü” başlığıyla Mies’in biyografisini işledi.