Newaya Jin: Kilit rol kadınların
Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in Mayıs ayı sayısı çıktı.
Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in Mayıs ayı sayısı çıktı.
Gazete, Önder Apo’nun “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” odaklı gelişmeler, Bakur’dan Şengal’e direnişin anneleri, 1 Mayıs ve kadın emeği, Rojava ve Avrupa’da Kürt kadınlarının örgütlenme konferansları, Kürt Dil Bayramı, göç ve toplumsal cinsiyet başlıklarında zengin bir içeriğe sahip… Gazetenin bu ayki yazılarını Ruşen Samsat, Heja Zerya, Hacer Özdemir, Nilüfer Koç, Roza Metîna, Berîtan Zagros, Nesrîn Navdar, Sultan Gülsün, Berfin Güneş, Berjîn Tekoşer ve Fidan Yıldırım kaleme aldı.
27 ŞUBAT ÇAĞRISININ ETKİLERİ
Ruşen Samsat, 27 Şubat çağrısı ardından bölgede yaşanan gelişmeleri irdeliyor. Gazete yazarlarından Heja Zerya da, “Halkların ve kadınların özgürlük çözümü” başlıklı makalesinde demokratik toplum inşası ve devletin demokratikleşmesinin paralel ilerlemesi gerektiğinin altını çiziyor. Forum sayfasında Önder Apo’nun savunmalarından derlenen “Özgürlüğün güvencesi demokratik ulus” başlıklı makalesi ise çağrının düşünsel arka planına işaret ediyor.
KARANLIK TÜNELDE BİR IŞIK
Kürtçe sayfalarda da çağrının etkilerini işleyen Nilüfer Koç, Ortadoğu ve dünya genelinde hegemon güçlerin savaş politikalarına karşı çağrının “karanlık tünelde bir ışık” rolü oynadığına dikkat çekti. Roza Metina ise, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Kamile Kandal ile Kadın Meclisi’nin yol haritasını konuştu.
BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR
Şubat ayında düzenlenen çalıştayla ilan edilen “Barışa İhtiyacımız Var Kadın İnisiyatifi” üyelerinden Hacer Özdemir de oluşumun amacı ve hedeflerini gazete için kaleme aldı.
GÖÇ VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Jineolojî sayfası yazarı Berfin Güneş, “Göç, erkeklik kimliğinin yeniden inşası ve toplumsal cinsiyetçilik” bağlantısını irdeledi.
KAPİTALİZM VE KADIN EMEĞİ
Gazete yazarlarından Sultan Gülsün, 1 Mayıs dolayısıyla kapitalist patriyarkal sistemin kadın emeği sömürü ve ekolojiye etkilerini analiz etti.
TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE ÇEVRE: GİYİNMENİN BEDELİ
Gazetede feminisminindia.com portalından Prathyusha Ramesh imzalı “Giyinmenin bedeli” başlıklı çeviride moda, tüketim kültürü ve ekolojik yaşama etkileri konu ediliyor.
YAŞAMIN MİMARLARI: BARIŞ ANNELERİ
Anneler Günü vesilesiyle Fidan Yıldırım yaşamını yitiren Barış Anneleri Xemê Akdoğan, Perişan Akçelik ve Adalet Safalı, Nure Tekin Cevahir Kara ve Bedriye Demir’in portrelerini kaleme aldı.
ŞENGAL’İN KORUYUCUSU: DAYÊ KÎNE
Beritan Zagros da aynı perspektifle Şengal’de direnişçi bir anayı, Dayê Kîne’yi anlattı. Şengal’de bir başka kadın hikayesini, nesilden nesile aktarılan bir destana dönüşün “Eduş’un hikayesi”ni de Gulan Botan yazdı.
AVRUPA VE ROJAVA’DA KONFERANSLAR
Newaya Jin, Kürt kadınlarının örgütlenme konferanslarını da iki röportajla sayfalarına taşıdı. Nujiyan Adar Rojava Kürt Kadın Konferansı, Suriye’deki gelişmeleri Kongra Star Koordinasyonu Üyesi Bêrîvan Xalîd’le konuştu. Geçtiğimiz ay 5. Kongresini gerçekleştiren YJK-E’nin önümüzdeki dönem hedeflerine dair soruları ise Sözcü Kezban Doğan yanıtladı.
Berjin Tekoşer’in hazırladığı Kürtçe Portre sayfasında şehadet yıldönümünde Hozan Mizgin’in mücadele yaşamı konu ediliyor.
Gazetenin anı sayfasında Viyan Leyla’nın “İki gerilla iki yaşam” başlıklı yazısında Gulan Nexede ve Koçerîn Koçer’in hayat hikayeleri okuyucuyla buluşuyor.
ÇOK ŞIMARDI BUNLAR!
Erkek egemenlikli sisteme ‘dikenlerini batıran’ Kaktüs ise, futbol sahalarında “Doğal olan normal doğumdur” pankartı üzerinden cinsiyetçi politikaları deşifre ediyor bu ayki köşesinde…
Gazetenin bu ayki sayısının tümüne newayajin.net adresinden ulaşılabilir.