Newroz Cizre: Sara'nın mücadelesi tüm kadınlara ilham oldu

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Newroz Cizre, altı yıl önce katledilen üç Kürt kadın devrimciden Sakine Cansız’ın mücadelesinin tüm kadınlara ilham olduğunu söyledi.

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Newroz Cizre, 9 Ocak 2013’te Paris’ta Kürt kadın devrimciler Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız’a (Sara) ilişkin konuştu.

Cizre, “bugün var olan ve tüm halklara umut kaynağı olan, işgale ve sömürüye karşı yürütülen mücadelenin” PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız’ın “mücadelesi, çabaları ve çalışması” ile yaratıldığını belirtti.

Cansız’ın hedeflenmesindeki amacın, onun şahsında kadın öncülüğü ve Kürt halkının sindirilmesi olduğunu ifade eden Newroz Cizre şöyle devam etti: “Ancak özgürlük ve hakikati yüreğinde ve beyninde taşıyanlar devletler tarafından hedeflenir. Sarya arkadaş da bu yönde müthiş bir mücadelenin öncülüğünü yaptı ve aslında bizim tarihimizin özünü temsil etti.”

LEYLA GÜVEN, SARA’NIN TAKİPÇİSİ OLDU

Açlık grevindeki HDP’li tutsak vekil Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Cizre şöyle konuştu:

“Bu sürece cevap olmak amacıyla onurlu bir mücadelenin yolunu açan, öncülük eden de Leyla Güven oldu. Sara arkadaşın mücadelesi tüm kadınlara ilham kaynağı olmuş ve Leyla Güven de bu ilham ile kadın özgürlüğü için amansız bir mücadele yürüten Önder Apo’nun üzerindeki tecridin kalkması ve koşullarının iyileştirilmesi amacıyla açlık grevine girmiştir. Ve 62 günü geride bırakmıştır.”

ÖCALAN’IN KATLİAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİ

Newroz Cizre Türk devletin korkusunun Kürt Kadın Özgürlük Hareketi ve kadın iradesi olduğunu belirterek “Sara arkadaşın gerçekliği, sadece Kürt kadınlarında değil, tüm kadınlar için gözbebeklerde beliren özgürlük kıvılcımıdır” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir erkek, devlet gücü özgür kadının yaratılmasına engel olamayacaktır” diyen Cizre konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Önder Apo bu katliamı ‘Sara şahsında ben hedef alındım. Yarattığımız özgür kadın iradesi hedef alındı’ demiş ve devletlerarası komplonun bir parçası olduğunu söylemişti. Heval Sara ve iki arkadaşın şehadetleri ile devletarası komplo yine büyük bir ahlaksızlıkla yüzünü göstermiştir. Bugün bize düşen Sara arkadaşın duruşudur, bu süreç, mücadele bunu gerektiriyor. Çünkü bu kişilik başarı kişiliğidir, zafer kişiliğidir. Biz Sara arkadaşın duruşu ile başarıya ulaşacağız.”

SEVÊLERRİN, SARALARIN MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

Sevê’lerin ve Saraların mücadelesi devam ediyor

5 Ocak 2016’da Silopi’de Türk Devleti tarafından katledilen Sevê Demir, Pakiza Nayır ve Fatma Uyar’ı da anarak sözlerini sürdüren Cizre şunları söyledi: “Üç kadın yine Paris katliamına yakın bir zamanda katledilmişti. Sevê, Pakize ve Fatma da aslında kadın özgürlüğü için mücadele eden, öncülük ettikleri için hedef alındı. Bu arkadaşların mücadeleleri de Sara arkadaşın bıraktığı miras ile yürüyor ve yürüyecek.”

Son olarak Sakine Cansız’ın kadın özgürlük mücadelesinin tüm dünyaya yayıldığını ve büyüdüğünü vurgulayan KJK Yürütme Konseyi Üyesi Newroz Cizre Saraların yoldaşı olarak, takipçisi olarak tüm görevlerine daha da yükleneceklerini belirtti.