NRW Eyaleti Efrîn için yürüdü

Almanya'nın Düsseldorf kentinde NRW YJK-E'nin organize ettiği bir yürüyüş ve miting ile Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'deki katliam ve kadın kırımı protesto edildi.

Saat 14:00'da DGB Haus önünde başlayan yürüyüşe, NRW eyaletinin farklı kentlerinden gelen bini aşkın Kürdistanlı katıldı. Corneliusplatz'a kadar süren yürüyüş boyunca Efrîn işgali hakkında bilgilendirme yapıldı, Türk devletinin Efrin'de işlediği savaş suçları ve insan hakları ihlalleri anlatıldı ve bildiriler dağıtıldı.

PYD EŞBAŞKANI HİSO: EFRÎN NEFES ALMA GEREKÇEMİZDİR

PYD Eşbaşkanı Eyşe Hiso yürüyüş öncesinde telefon aracılığıyla bir konuşma yaptı.

"Efrîn halkı kamplarda yaşam mücadelesini yüksek bir direnişle sürdürüyor” dilen Hiso şunları belirtti: “Efrîn için sokaklara çıkan insanlarımızı ülkeden selamlıyoruz. Türk devleti üç yıldır Efrîn'in ruhunu karartmak istiyor. Ama şunu söylüyoruz, Efrîn varlığıyla, direnişiyle, coğrafyasıyla ve direnişçi kadın kimliğiyle canlıdır. Biz Rojava olarak gücümüzü, moralimizi direnen halkımızdan alıyoruz. Efrîn için her zaman ayakta olacağız. Efrîn nefes alma gerekçemizdir."

KCDK-E EŞBAŞKANI KOÇ: EFRÎN KÜRDİSTAN’IN ONURUDUR

Yürüyüşe katılan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da konuşmasında, “Direniş ruhuyla hepinizi selamlıyorum. Bütün Avrupa'da Kürd halkı ‘İşgale Hayır, Kadın Kırımına Hayır’ sloganıyla sokaklardadır. İşgalci Türk devleti bilsin ki, Kürt halkı her yerde Efrîn'i korumaktadır. Efrîn Kürdistan'ın onurudur. Efrîn insanlığın onurudur. Efrîn'in direnişçi ruhuyla mücadele edecek ve işgal sona erdireceğiz. Şehba'da yaşayan halkımızı da selamlıyoruz. Onlara şunu söylüyoruz. Siz yalnız değilsiniz. Direnişiniz kutlu olsun. Dört parça Kürdistan sizinledir” dedi.

KONCA: EFRÎN’DE KAÇIRILAN, KATLEDİLEN, TECAVÜZ EDİLEN KADINLARIN İNTİKAMI ALINACAKTIR

TJK-E aktivisti Besime Konca ise, Barîn Efrîn, Hevrîn Xelef ve Sakine Cansız şahsında şehitleri selamladı ve şunları söyledi: “Onların anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Efrîn Kürdistan'ın kalbidir. Efrîn halkı şahsında Şehba, Şengal ve Girê Sipî, Serekaniyê ve Kuzey Kürdistan'da direnen halkımızı kadın hareketi olarak selamlıyoruz. Rêber Apo şahsında zindanlardaki direnişi selamlıyoruz. Ant içiyoruz ki, Efrîn'de kaçırılan, katledilen, tecavüz edilen kadınların intikamını alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadınların özgürce yaşayacağı Kürdistan'ı kurana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

KAPLAN: TÜRK DEVLETİ BİAT ETMEYENLERE DÜŞMANLIK BESLİYOR

YJK-E Temsilcisi Ayten Kaplan da yaptığı konuşmada, "Türk devleti nasıl ki Kuzey Kürdistan'da şehirleri, köyleri yıkıyor, insanlarımızı asimile ediyorsa, aynı politikayı Rojava kentlerinde de yapıyor. İşgal ettiği yerlere bakın, binaları, bağları, bahçeleri yıkıyor. İnsanlara Türkçe eğitimi zorunlu kılıyor. Yine Kobanê örneğinde olduğu gibi kentleri yıkıyor. Kendisine biat etmeyen insana ve coğrafyaya karşı düşmanlık besliyor" dedi.

Konuşmalardan sonra TJK-E'nin bildirisi okunması ardından eylem sloganlarla sona erdi.

DÜSSELDORF’TA KÜRT HALK ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN İÇİN BİR DİZİ EYLEM YAPILACAK

Öte yandan, 22-27 Şubat tarihleri arasında Düsseldorf kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için oturma eylemleri ve mitingler düzenlenecek.

Her gün saat 12:00-17:00 arası yapılacak olan eylemlerin programı şöyle:

22 Şubat Pazartesi
Konuşmacı: Engin Sever, Nursel Aydoğan
Sanatçılar: Seyitxan, Cevat Mervanî
Yer: Eyalet Parlamentosu Önü

23 Şubat Salı
Konuşmacı: Besime Konca
Sanatçılar: Deniz Deman, Ali İkizer, Diyar Dersim, Hozan Şemdin, Serhat Med
Yer: Corneliusplatz

24 Şubat Çarşamba
Sanatçılar: Bengi Agiri, Hozan Nawdar, Selhat Gimgim
Yer: Friedrich-Ebert-Straße 34-38 (DGB Haus)

25 Şubat Perşembe
Konuşmacı: Tuğba Hezer
Sanatçılar: Xelil Xemgin, Memo Yapıştıran, Narinxan
Yer: Stromstraße 24 (WDR TV)

26 Şubat Cuma
Konuşmacı: Yıldız Filimci
Sanatçılar: Memo Gül, Hozan Kawa, Zahir Loran
Yer: Wasserstraße 5 ( CDU)

27 Şubat Cumartesi
Yer: Parlamento Önü
Kitlesel oturma eylemi ve miting