Osmanağaoğlu: Leyla Güven'le dayanışmak kadın hareketinin görevi

Feminist Hülya Osmanağaoğlu, savaş politikalarının yol açtığı tecride karşı direnen Leyla Güven ile dayanışmanın kadın hareketinin görevi olduğunu belirtti. Osmanağaoğlu, Güven'in kadın mücadelesine katkılarına da dikkat çekti.

Bağımsız feminist Hülya Osmanağaoğlu, DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in İmralı tecridinin kaldırılması için başlattığı ve 92 güne varan açlık grevini ANF’ye değerlendirdi. 

‘DİRENİŞE KULAK TIKAYANLAR BAŞARILI OLAMAZ’ 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecridin kaldırılması için DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevi 92’nci gününde. İktidar ve Meclis üç maymunu oynamaya devam ediyor. 

Feminist Hülya Osmanağaoğlu, kulak tıkama ile amaçlanan direnişi kırma yönteminin başarılı olmayacağını; her tarafta görünür hale gelen Leyla Güven’in direnişinin kazanacağını kaydetti. 

Aynı zamanda, Gültan Kışanak’ın cezaevinde kaleme aldığı 'Kürt Siyasetinin Mor Rengi' kitabının editörü de olan Osmanağaoğlu, Kışanak’ın kitabında da Kürt Kadın Hareketi’nin hem siyasetin içinde hem de devlet egemen sistemin pençesinde geçtiği mücadele evrelerinin anlatıldığını ifade etti. Kitapta yaşam öyküleri yer alan 23 Kürt kadın siyasetçinin hemen hemen hepsinin şu anda cezaevinde olduğunu hatırlatan Osmanağaoğlu, “Gültan Kışanak örneğinde olduğu gibi kayyum politikalarıyla cezaevine atılan eşbaşkanlar, seçilmiş milletvekilleri ve HDP-DBP yöneticisi arkadaşlarımız var. Kitapta kadın siyasetçiler tam da devlet egemen sistemin yüzünü anlatıyorlar” dedi. 

‘GÜVEN, MÜCADELESİYLE TÜM KADINLARIN YAŞAMINI DÖNÜŞTÜRDÜ'

Açlık grevinde olan Leyla Güven’in mücadelesinin de kitapta yer aldığını hatırlatan Osmanağaoğlu, Güven’in kendi yaşamını dönüştürürken, aslında bütün Kürt kadınlarının yaşamını dönüştürdüğünü vurguladı. Güven’in 2004 yerel seçimlerinde Adana’nın Seyhan ilçesi Küçükdikili beldesinde belediye başkanı seçildiği dönemdeki kadın mücadelesine katkılarını anımsatan Osmanağaoğlu, “Leyla Güven, eşine şiddet uygulayan erkek belediye personelinin maaşının eşine verilmesi hükmünü sendikaya ilk öneren ve hayata geçiren kadın arkadaşımızdır. Aynı şekilde belediyede çalışan erkeklerin çok eşliliğinin tazminatsız işten çıkartılma nedeni olmasını ve belediye çalışanlarının Newroz ve 8 Mart'ta ücretli izinli sayılmasını ilk öneren kadın belediye başkanıdır” diye konuştu. 

‘SAVAŞ POLİTİKALARI KADIN HAREKETİNE YÖNELDİ’ 

Leyla Güven’in maruz kaldığı hukuksuzluğa da değinen Osmanağaoğlu, Güven’in tekrar milletvekilli seçilmesine rağmen bunca zaman cezaevinde tutulmasının da Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün bir parçası olduğunu vurguladı. Savaş politikalarının Kürt kadın hareketinin üzerinden bir bütün olarak kadın hareketine yöneldiğine işaret eden Osmanağaoğlu, Güven’in bugün ortaya koyduğu direnişin Kürt kadın siyasetçilerin yıllardır erkek egemen devletin savaş politikalarına karşı verdiği mücadelenin önemli bir halkası olduğunun altını çizdi. Güven’in milletvekili seçildikten sonra aynı şekilde direnmeye devam ettiğini hatırlatan Osmanağaoğlu, “Bu direniş bir yanıyla tecride, bir yanıyla da tam da yerel seçimlere giderken, kayyum, savaş ve kadınlara karşı baskı politikalarının iç içe geçmesine karşı bir direniş. Amed’e atanan kayyum kadınların 7/24 danışma merkezini niye kapatıyorsa; İstanbul’da 25 Kasım’da polis de bizim önümüzü o yüzden kesiyor" diye ekledi.

'GÜVEN KAZANIRSA HEPİMİZ KAZANIRIZ'

Savaş politikalarının kendisinin kadın mücadelesinin önüne konulan engellerle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Osmanağaoğlu, Leyla Güven’in tecride karşı direnişinin savaş politikalarıyla artan erkek egemenliğe karşı bir tepki olduğunu kaydetti. Leyla Güven ile dayanışmanın bütün kadın hareketinin gereği olduğunun altını çizen Osmanağaoğlu, Güven’in açlık greviyle çıkardığı direniş sesine ses olmak gerektiğinin altını çizdi. Leyla Güven’in en temel insan hakkı ihlali olan tecride karşı sürdürdüğü direnişin savaş politikalarına karşı açacağı barış kilidinin bütün kadın hareketinin demokratik kazanımları açısından önemli olacağını vurguladı.