Pakistan’da kadınlardan protesto: Yüzlerce kadın ve çocuk gözaltına alındı

Pakistan’da devlet güçlerinin Belucilere karşı işlediği suçlara karşı kadınlar sokaklara çıkarken, polis yüzlerce kadın ve çocuğu gözaltına aldı.

Belucistan eyaletinde kaybedilenlerin eşleri, kız kardeşleri ve kızları ülke çapında düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı eylemlerde bir araya geldi. Perşembe sabahı kadınlar başkent İslamabad’a ulaştı.

Ancak yol boyunca bütün büyük kentlerde gösteriler düzenlendi. Protesto eylemleri, birkaç hafta önce Belucistan'ın Turbat kasabasında genç bir erkeğin terörle mücadele polisi tarafından katledilmesi ardından 6 Aralık’ta başladı.

Göstericiler Turbat'tan İslamabad'a kadar en az 2 bin kilometre yol kat ederek yol boyunca tüm büyük şehirlerde bir araya geldiler.

Eylemciler perşembe günü yaptıkları açıklamada, polisin yüzlerce kadın ve çocuğu gözaltına aldığını belirtti.

Açıklamada Pakistan'ın güneybatısında artan kayıp ve cinayetlere karşı İslamabad'da düzenlenen ve çoğunlukla kadınların katıldığı gösteriyi dağıtmak için göz yaşartıcı gazlar kullanıldığı kaydedildi. İslamabad polis sözcüsü Zia Bajwa perşembe günü yaptığı açıklamada en az 200 kişinin şafak vakti gözaltına alındığını bildirdi.

Bağımsızlık mücadelesinin yürütüldüğü Belucistan'ın çeşitli bölgelerinde binlerce erkek kayboldu ve parçalanmış cesetleri bırakıldı.

Aktivistler ve kurbanların aileleri bu cinayetlerden ve kaybolmalardan Pakistan gizli servislerini ve ülke ordusunu sorumlu tutuyor. Birkaç yıldır, Belucistan eyaletin dört bir yanından kadınlar ve diğer kayıp kişilerin kız kardeşleri ile kızları bir araya gelerek protesto eylemlerinde bulunuyor.

Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri barışçıl göstericilere karşı şiddet kullanılmasını kınadı.