Polonya'daki Katolik kiliselerinde kürtaj yasağı protesto edildi

Polonya Anayasa Mahkemesinin Perşembe günü fetüste ciddi bir şekil bozukluğu olması durumunda kürtajı yasaklama kararına karşı protesto eylemleri sürüyor.

Giderek otoriterleşen Avrupa Birliği ülkesi Polonya'da kadınlar öfkeli. Kürtajın neredeyse tamamen yasaklandığı ülkede, günlerdir protesto eylemleri yapılıyor.

Pazar günü çoğu kadın binlerce kişi Gdansk, Krakow, Lodz, Rzeszow şehirlerinin yanı sıra geleneksel olarak daha muhafazakar 12 dolayında başka kentte toplandı.

Kürtaj yasağına karşı isyanın dördüncü günü olan Pazar günü Polonya'daki Katolik kiliseleri hedef alındı.

Protestocular, ülkenin batısındaki Pozan kentinde bulunan bir kiliseye girerek, "Yeter artık!" ve "Barbarlar!" şeklinde sloganlar attı. Son derece katolik olan ülkede, benzer sahneler çok sayıda kentte yaşandı.

Kürtaja ilişkin karar, iktidardaki ultra-Katolik milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) isteklerine uygun olarak alındı. Anayasa Mahkemesi'nin kararı kürtaj hakkını sadece hamile kadın için ölüm tehlikesi vakaları ve tecavüz veya ensest ilişkiden kaynaklanan hamileliklerle sınırlıyor.

Varşova'nın merkezindeki ünlü bir kilisenin dışında "Defolun" ve "Hükümetimi kürtaj etmek istiyorum" yazılı pankartlar kaldıran protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Yerel medya, protestocuların ana sloganı olan "Kadınlar Cehennemi"nin bir çok kentte kiliselerin duvarına yazıldığını gösteren fotoğraflar yayınladı.

Kürtaj yasağı, Avrupa'daki birkaç insan hakları grubu tarafından da kınandı.

Polonya'da yılda 2 binden az yasal düşük yapılıyor ve bunların büyük çoğunluğu fetüs bozukluğu nedeniyle gerçekleştiriliyor. Ancak feminist gruplar, her yıl 200.000'den fazla prosedürün yasadışı olarak veya yurtdışında gerçekleştirildiğini tahmin ediyor.