Qamişlo’daki BM kurumu önünde Nagihan Akersel için eylem

Süleymaniye’de bir yıl önce katledilen akademisyen Nagihan Akarsel için Qamişlo’daki BM kurumu önünde yapılan bir eylemde dünyanın farklı yerlerinden 300’ü aşkın kişinin imzaladığı bir mektup okundu.

Qamişlo'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği binası önünde bir araya gelen Kuzey ve Doğu Suriye Jineoloji Akademisi ve kadın örgütleri üyeleri, uluslararası toplumu sorumluluğa çağırdı.

Yapılan açıklamada Süleymaniye’de evinin önünde suikast sonucu katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel cinayetine ilişkin herhangi bir dava açılmadığı hatırlatıldı.

Eylemde, uluslararası alanda 312 kadının imzaladığı mektup okundu. Mektupta, başta BM olmak üzere uluslararası topluma Türk devletinin tam bir cezasızlık içerisinde işlediği suçları engelleme çağrısı yapıldı.

Türk devletinin özellikle Güney Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirdiği infazlara dikkat çekilen mektupta “Bu suçları işleyen kişilerden hesap sorulması ve bu kişilerin arkasındaki güçlerin sorgulanması halinde, diğer katliamların mağdurlarının adalet aramasının önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Siyasi cinayetler cezasız kalmazsa, bu suçları işleyenler ve arkasında olanlar ortaya çıkarsa, gelecekte insanlığa karşı işlenen suçların da önüne geçilecektir” denildi.