RAJIN: Deniz Fırat hakikat arayışçısıydı

2014 yılında DAİŞ çetelerinin saldırısında şehit olan özgür basın şehitlerinden Deniz Fırat'ı anan RAJIN, "Hakikat arayışçısı Deniz heval, kalemi, görüntüleri ve fotoğrafları ile Kürdistan gerillalarının sesi oldu" dedi.

Özgür Kadın Basını (Ragihandina Azad a Jinan-RAJIN), 2014 yılında DAİŞ çetelerinin saldırısında şehit düşen Gazeteci Deniz Fırat'ın şehadet yıldönümüne ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Bugün Kürt kadın medyasının, basın şehitlerinin emekleri ve gerçekliği üzerinden kendini büyüttüğüne dikkat çekilen RAJIN açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Özgür yaşam sevdalısı heval Deniz Fırat'ı şehadetinin 7. yıldönümünde sevgi ve saygıyla anıyoruz. Yine heval Deniz şahsında tüm özgür basın şehitlerini anıyoruz. Kürt halkının mücadele tarihinde her dönem büyük başarılar olduğu kadar, büyük bedeller de verilmiştir.

2014 yılında DAİŞ çeteleri Şehit Rüstem Cudi Kampı'ndaki (Maxmur) halkımıza vahşi saldırılarda bulundu. Ancak soykırımı amaçlayan DAİŞ çeteleri, halkımızın, hareketimizin ve tarihi direnişin takipçisi olan Deniz Fırat'ın mücadelesi ile karşılaştı. Heval Deniz, mücadeleci, cesur ve hakikat arayışçısı bir kadın olarak en zor ve en büyük bedellerin verildiği bir yaşamı seçti. DAİŞ çetelerinin kanlı ve vahşi saldırılarını tüm dünyaya duyurmak için şehit düştüğü güne kadar savaşın en ön saflarında haber yaptı.

Değerli gazeteci ve devrimci yoldaşımız Deniz Fırat, 1990 yılında daha küçük yaştayken, Türk devletinin saldırılarından dolayı ailesi ile topraklarından göç etmek zorunda kalmıştır. Deniz yoldaş savaş gerçekliğini daha o yaşta fark eder. Hem Kürdistan'daki şiddetli savaşa, hem de verilen büyük mücadele ve bedellere şahitlik eder. Heval Deniz, fedakarlık, emek ve mücadele dolu bir hayatın gerçekliğini özgür bir hayat yolculuğuna dönüştürür. Gurbeteli Ersöz'ün izinden giderek, hakikati devrimci kadın çizgisinde görerek kendini geliştirdi. Deniz yoldaş kalemi ile, görüntüleri ile ve fotoğrafları ile Kürdistan gerillalarının serüveninin sesi ve rengi olduğu kadar, hayatı ve hikayesi ile de bu serüvenin bir parçası oldu. Bugün heval Deniz ve Gurbeteli yoldaşlar gibi öncü yoldaşlar bizim için başarının ölçüsüdür."

MÜCADELENİN EN ZOR ALANLARINDA BÜYÜK EMEK VERDİ

Deniz Fırat ve yüzlerce basın şehidinin egemen sistemin dayattığı gazeteciliğe karşı devrimci ve toplumsal bir gazetecilik çizgisi yaratarak mücadele ettiğine vurgu yapılan açıklamada, "Bu nedenle hakikatin takipçisi olmak isteyen kadınlar, Denizlerin duruşunu örnek almalı. Heval Deniz mücadelenin en zor alanlarında çok büyük emek verdi. Bugün Kürt kadın medyası, bu şehitlerin emekleri ve gerçekliği üzerinden kendini büyümektedir. Gurbeteli Ersöz, Deniz, Nujiyan, Sarya, Şilan ve onlarcasının mirasından yola çıkarak, mücadele eden her kadının çığlığı olmak için örgütleniyoruz. Basın şehitlerimizin izinden gidenler olarak, gerçeklerin karanlıkta kalmaması için mücadele ediyoruz.

Heval Deniz Fırat'ın şehadetinin 7. yılına girdiğimiz bu günlerde hala Kürt halkı ve Kürt kadınını yok etme planları devrededir. Buna karşı tarihsel bir direniş de var. Denizlerin takipçileri olarak, bugün tarihi direnişe öncülük eden kadınların direnişinin ve mücadelesinin sesi olmak için, Denizlerin kararlılığı ile mevcut sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Bu inanç ve kararlılıkla heval Deniz'i ve tüm özgür basın şehitlerini bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyor, onlara verdiğimiz sözümüzü yeniliyoruz" denildi.