Rehin tutulan kadınların hikâyeleri yayımlanacak

Amed'deki sivil toplum ve dil örgütleri, rehin tutulan kadınların kaleme aldığı hikâyeleri yayımlama kararı aldı.

Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), PENa Kurd, Kürt Edebiyatçılar Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Rosa Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Kürt Araştırmaları Derneği ile Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, cezaevlerindeki kadın tutsakların kaleme aldıkları hikayeleri kitaplaştırarak, yayımlama kararı aldı. Konuya dair Amed'deki MED-DER binası bahçesinde açıklama yapıldı.
MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmaskan, cezaevlerinde binlerce kadın tutsağın bulunduğuna işaret ederek, “Tecrit ve işkence altında tutulan kadınlar, yaralanıyor, yaşamını yitiriyor ve öldürülüyorlar” dedi. "Özgürlük isteyen tutsak kadınlar dışarıda nasıl mücadele vermişse içeride de aynı mücadeleyi vermeye devam ediyor" diyen Elmaskan, cezaevlerinde Kürtçe kitapların yasaklanmasına değindi. Buna rağmen tutsakların Kürtçe için büyük bir mücadele verdiklerine dikkat çeken Elmaskan, “Özellikle kadın tutukluların kitapları kaybedildi. Birçoğu zorlu ve zahmetli bir uğraşının ardından kitaplarını dışarıya çıkarabildi. Ancak çıkarttıkları bu kitapların kurumlara ve yayınevlerine girmesi önünde de birçok zorluk yaşatılıyor” dedi.

HİKÂYELER 8 MART'A KADAR GÖNDERİLECEK

Elmaskıran, Kürt kadın tutsakların kaleme aldıkları hikâyeleri toplamayı amaçladıklarını aktardı. Elmaskıran, şunları söyledi: “Bu sebeple cezaevinde bulunan kadınların bize serbest bir dille yazdıkları hikâyelerini, özgeçmişleriyle göndermelerini istiyoruz. 8 Mart’a kadar hikayelerini MED TUHAD-FED’e gönderebilirler. Bu hikayeler ‘Cezaevlerinde Direnen Kadınların Hikâyeleri’ eseri adı altında yayımlanacak.”