Ronahî: NATO ordusuna karşı direniş sıradan değil

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Jînda Ronahî, NATO’ya bağlı bir devlete karşı ayları bulan, küçücük tünellerde sürdürülen direnişin sıradan olmadığını belirterek, gerilladaki irade ve inanca işaret etti.

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Jînda Ronahî, özgürlük tercihinin net ve sağlam oluştuğunu; büyük direnişin gösterdiği onurlu tutumun, yeni bir tarihi, kültürü, inancı ve ahlakı inşa ettiğini söyledi. “Kürtlerin demokratik hakları ve statüsü ile Rêber Apo’yu resmi olarak muhatap kabul ettirebilirsek kendimizi başarılı sayabiliriz” diyen Ronahî, işgalci devlete karşı zafere odaklanmış demokratik halk savaşını esas aldıklarını; zengin taktiklerle düşmanın üstüne gideceklerini ifade etti. 

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Jînda Ronahî, ANF’ye konuştu. 

Türk devletinin geçen yılın başında işgal saldırılarıyla inisiyatif alıp merkezinde gerillayı kırmayı ve bunun üzerinde tam imhayı hedeflediğini belirten Ronahî, gerillanın öz gücüyle direnip saldırıları boşa çıkardığını söyledi. 

Tamil örneği ve NATO desteğindeki Türkiye’nin beklentilerine işaret eden Ronahî, “Gerillayı teslimiyete çekeceğini düşünmüştü. Belki çevredekiler de öyle görüyordu, ancak Apocu gerillalar öyle görmüyordu. Çünkü Apocu gerilla, bilim, fikir ve büyük bir istençle hakikatin peşinden giden ve ona bağlı bir yürekle savaşın kazanıldığını bilir. Haklılıktan gelen gücünü ve iradesini bilerek, kendini yapılandırdı. Devletin ne yaptığının farkında olan gerilla buna göre hareket etti” dedi. 

DOĞRU VE GERÇEKÇİ PLANLAMA

YJA Star gerillalarının 2021’in başında sade ve anlaşılır planlamalar yaptığını, bazı komutanların inisiyatif alarak büyük bir inanç ve istekle yeni yılı karşıladığını belirten Komuta Konseyi Üyesi Jînda Ronahî, “Yılın başındaki toplantılarda büyük bir kararlaşma ortaya çıktı. Çok gerçekçi ve doğru bir planlama yapıldı. Bu inanç ve umutla savaş meydanına çıkıldı. Öte yandan Kürdistan özgürlük mücadelesinde, özel olarak da kadın özgürlüğünde son olarak açığa çıkan miras ile son dönem şehitlerimiz şahsında zafer komutanlığı; asla yenilmez bir çizgi açığa çıkmıştı. Düşmanın tüm saldırıları bu yaklaşımla karşılandı” şeklinde konuştu.

GERİLLA İÇİN BAŞARILI BİR BİLANÇO

YJA Star Komuta Konsey Üyesi Jînda Ronahî, YJA Star’ın açıkladığı bilançoların, sadece özerk özgün eylemleri ve elbette sadece sonuçları ilk anda tespit edilenleri kapsadığını belirterek,  şunları ifade etti: “116 özerk özgün eylem var. HPG bilançosunda da kadın arkadaşlar yer alıyor, üstelik her düzeyde çok aktifler. Onu da eklediğimizde bilanço ikiye katlanıyor. Bu anlamda başarılı bir bilanço var ve Kürdistan kadın kahramanları sayesindedir. Örneğin Amed’de Heval Nûjîn’in gerilla yaşamı anlamında katılımı çok erkendi. Kamplarından çok erken çıktılar. Hedef oldular. Ama orada hesapsız ve çok cesur bir duruş var. Nûjîn Koçer arkadaşın komutanlığında kadın gerillaların açığa çıkan tutumu son ana kadar düşmana vuran, onunla çatışan ve son mermilerine kadar teslimiyeti kabul etmeyen tutumdur. Bunu her savaşçı için söyleyebilirim.”

NATO ORDUSUNA KARŞI DİRENİŞ SIRADAN DEĞİL

Türk devletinin savaşı Başûrê Kurdistan’a taşıma ve burada gerillayı kırıma uğratma hesabına; buna göre yaptığı hazırlık ve donanıma işaret eden Ronahî, şöyle devam etti: “Devlet, ‘bu teknikle kesinlikle imha ederim. Tünel savaşlarında da deneyimsizler, acemilik yapabilirler, teslim de alırım’ şeklinde hesap yapmıştı. Bu alanlarda gerillanın açığa çıkardığı duruş, özellikle de kadın gerillalar, çünkü bu alanların tümünde kadın arkadaşlar vardı. Önderlik ettiler. Kadın komutanlığını gösterdiler. O tünellerde, ayrıca özellikle tünel savaşı yürüttüler. PKK gerillacılığında, YJA Star gerillacılığında yeni bir dönem, yeni bir aşamaydı. Evet, tünel savaşında YJA Star’ın deneyimi yoktu. Daha önce birkaç yerde yaşanan çatışmalar vardı ama tamamen kadın ordumuz açısından öyle bir tecrübemiz yoktu, görmemiştik. YJA Star’ın bu tünellerde başarılı savaştığını ne gösterdi? Bir kere yıllara dayanan tecrübesi vardı. Elindeki silaha hakimiyeti, kendinde bir ilerleme sağlamıştı. YJA Star eylem, operasyon dışındaki tüm zamanını askeri, ideolojik, siyasi, kültürel eğitimle geçirdi. YJA Star ordusu, tim tarzında Kürdistan arazisinde mevzilenmiş. Bu timlerin hepsi branş sahibidir. Örneğin biri suikast üzerine uzmandır, biri sabotaj taktiğinde. Kimisi havanla, kimisi doçkayla, kimisi de füzeyle düşmanı şaşırtmış, bunaltmıştır. Kimi arkadaşlar üç-dört branşa sahiptir. Bu tarz timler nitelikli eğitimle oluyor. Eğitimin niteliği ile tecrübe buluşuyor. Bu tünellerde kadın arkadaşlar da çalıştı, emek verdi, adeta kendi tırnaklarıyla o dağları, kayalıkları delip mevzi yaptılar. Yıllarca sürdü. Tünellerde hakimiyeti oluştu. Karanlıkta, erzaksız susuz kaldılar. Bazı tünellerde direnişlerinin sürmesi için adeta ekmeği, yemeği kestiler. Yani tüm imkansızlıklara rağmen inandılar. Kadın arkadaşlar muhteşem bir performansa öncülük ettiler. NATO’ya bağlı bir devlete karşı ayları bulan bir direnişle küçücük tünellerde sürdürülen ve açığa çıkan şey, sıradan değildir.”

ÖZGÜRLÜK TERCİHİ NET VE SAĞLAMDIR

Bu kadın performansının, Kürdistan’da özgürlük tohumlarının ne kadar sağlam ekildiğini gösterdiğini söyleyen Ronahî, şunları dile getirdi: “Zaferde o kadar ısrar, özgürlükte ısrardır. YJA Star gerillası da özgürlük tercihinin ne kadar net ve sağlam oluştuğunu gösterdi. Faşizme karşı özgürlük seçildi. Faşizmin boyun eğdirmesine karşı savaşma, teslim olmama ve saldırma tercih edildi. Gerçekten bazı arkadaşlar en son bombasını, düşmanın içinde kendinde patlattı. Bu onurlu tutum, yeni bir tarihi, kültürü, inancı ve ahlakı inşa ediyor. YJA Star olarak bu performansı da yeterli görmüyoruz, çünkü faşist Türk devletini tam yenemedik, geri adım attırmadık, Kürdistan’dan çekilmesini sağlayamadık. Kürtlerin demokratik haklarını,  statüsünü, Rêber Apo’yu resmi olarak muhatap kabul ettirebilirsek kendimizi başarılı saymış olabiliriz.”

ZAFERE ODAKLANMIŞ DURUMDAYIZ

Bu gerçekleri dikkate alarak 2022 yılı planlamasının yapıldığını kaydeden Ronahî, önceki yıllara oranla daha fazla saldırı olacağını beklediklerini belirterek, şunları ekledi: “Çözümden yana hiçbir niyeti yok. Bunun farkındayız. Biz de işgalci devlete karşı zafere odaklanmış demokratik halk savaşını kendimize esas alıyoruz. Bu yönüyle de kararlıyız. Planlamamız da çok detaylı oluştu. Tüm gerilla mevzilerinde özellikle de kadın gerillalar aktif yer alacak, öncülük edecek. Rolünü oynayacak. Zengin taktiklerle düşmanın üstüne gidecek. Halkımız her anlamda üstüne düşeni yapacak; yardımını ve duasını esirgemeyecek. Kürdistan gençleri de daha fazla gerillalaşacak.”