Saharov Ödülü gıyabında Jîna Emînî'ye verildi

Avrupa Parlamentosu (AP) Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, düzenlenen bir törenle gıyabında Jîna Emînî ile Jin Jiyan Azadî hareketine verildi.

Strasbourg’daki AP’de düzenlenen törende Jîna Emînî’nin ailesi ile kadın hareketinin avukatı Salih Nikbeht, kadın hakları savunucuları Efsun Najafi ve Mersedeh Şahinkar temsil etti.

Ödül töreni öncesi iki basın toplantısı düzenlendi. İlki AP Başkanı Roberta Metsola tarafından düzenledi.

Metsola "Bu yıl Jina Masha Amini (Jîna Emînî) ve Jin Jiyan Azadî hareketine verilen Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, artan baskılara rağmen hakları için mücadeleye devam eden ve değişimi zorlayan İran'daki tüm cesur ve meydan okuyan kadınlara, erkeklere ve gençlere bir övgü niteliğindedir. Avrupa Parlamentosu sizi duyuyor ve destekliyor. Yalnız değilsinizʺ dedi.

Diğer basın toplantısı Saharov Topluluğu’ndan sorumlu AP Başkan Yardımcısı Heidi Hautala başkanlığında gerçekleşti.

Hautala, bir soru üzerine “AP’nin Kürt halkı ve kadınları ile her zaman olduğu gibi bugün de dayanışma içinde olduğunu” vurguladı.

Aileyi avukat Salih Nikbeht temsil etti ve tören sırasında Jîna Emînî’nin annesi Muzxan Eftexari'nin mesajını okudu: "Jîna'nın acısı benim için ebedidir ve o dünyanın her yerindeki insanlar için ölümsüzdür. İnanıyorum ki onun adı, Jeanne d'Arc'ın adının yanında özgürlüğün sembolü olarak kalacaktır. Ölümsüz Jîna'nın doğduğu yerden size benim ve ailemin sonsuz minnettarlığını iletiyor ve seçiminizle sağlam ve gururlu duracağınızı umuyorum. Hiçbir sesin özgürlüğün ilanından korkmayacağını umalım."

22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Jîna Emînî, eylül 2022’de Tahran’da ahlak polislerince gözaltına alınmış ve katledilmişti.

Jîna Emînî’nin ölümü ardından İran ve Doğu Kurdistan’da benzeri görülmemiş bir isyan hareketi başladı. Bu isyana “Jin jiyan azadî” adı verildi.

İran devleti, Jîna Emînî’nin alesinin Saharov ödülünü almak üzere ülkeden çıkmasına izin vermedi. Fransa’ya gitmeye çalışan Jîna Emînî’nin anne ve babası ile erkek kardeşinin pasaportlarına Tahran havalimanında 8 Aralık günü el konuldu.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Roberta Metsola, "İran rejimine kararını geri alması" çağrısında bulundu.