Silêmanî: Viyan’ı asla unutmamalıyız

Caf Aşireti’nden ve Viyan Soran’ın akrabası olan HPG gerillası Bakur Silêmanî, "Güney halkı olarak Viyan arkadaşın eylemini ve amacını asla unutmamalıyız” dedi.

PKK gerillası Viyan Soran’ı hem aileden hem de örgütte bulunan yoldaşlarından dolayı tanıyan HPG gerillası Bakur Silêmanî, şehadetinin 13. yıl dönümünde Viyan’ı ve ondan nasıl etkilenip gerillalaştığını anlattı.

Güney Kürdistan’ın Caf Aşireti’nden olan Viyan Soran (Leyla Walî Hûseyîn) uzun yıllar alan derin yoğunlaşmaların ardından 2 Şubat 2006’da hem komploya hem de iç tasfiyeciliğe karşı bedenini ateşe vererek yeni bir süreç başlattı. HPG gerillası Bakur Silêmanî, Viyan’dan etkilenenlerden biri. Çocukluğundan beri aileden kaynaklı Viyan’ın adını ve şehit düştüğünü duyduğunu söyleyen Bakur, o zamanlarda eylemi, amacı ve militanı olduğu PKK hakkında bilgi sahibi olmadığını, ancak yaşı ilerledikçe onu tanıma merakının geliştiğini belirtiyor.

NEDEN GÜNEYLİ BİR KADIN

Bakur, 2013’ten sonra arayışlarının arttığını; en çok da ‘Neden Güneyli bir kadın Önder Apo için böylesini büyük bir eylem yapar?’ sorusu üzerinde derinleştiğini ifade ediyor. Buna ilişkin, “Arayışlarım devam ediyorken anladım ki, Viyan arkadaş Önder Apo şahsında Kürtlere karşı yapılmış olan bu komploya cevap olmuştu. O günden sonra Önder Apo’yu anlama çabalarım gelişti” diyen Bakur sözlerinin devamında bu eylemin militanlar için bir direniş çizgisine dönüştüğünü belirtiyor. Her HPG gerillasının fedailiğine dikkat çeken Bakur, Viyan’ın dediği gibi İmralı Adası etrafındaki mumlardan bir mum olma çabasında olduğunu kaydediyor.

SİLAHINI KALDIRMAK İÇİN

Viyan’ın şehit düşmeden önce yazdığı mektupları defalarca okuduğunu dile getiren gerilla Bakur, “O, gerçekleştirdiği eylemle tarihin sayfalarına adını yazdırdı. Bize kalan ise mektuplarını okumak, eylemini ve şehadetini anlamak ve layık olacak çizgide yürümektir” diyor. Viyan’ın mektuplarında, ‘ailemden birileri gelip silahımı yerden kaldırsın’ diye yazdığını hatırlatan Bakur, şunları ifade ediyor: “Yıllar geçmesine rağmen kimsenin katılmamış olmasını hem vicdanen hem de gurur olarak kabul edemedim ve silahını kaldırmak için gerilla saflarına katıldım.”

VİYAN VE ZİLANLAR’IN ÖRGÜTÜDÜR

Kürdistan halkının düşmanlarının Öcalan ile halk veya Öcalan ile gerilla arasına mesafe koyma çabalarının beyhude olduğunu belirten Bakur, şunu unuttuklarının altını çiziyor: “Bu örgüt, Viyan ve Zilan gibi büyük eylem sahiplerinden oluşan bir örgüttür.”

Viyan’ın vasiyetini ancak Öcalan’ı fiziki anlamda esaretten kurtararak yerine getirebileceklerini belirten gerilla Bakur, şimdiye kadar Viyan’a cevap olamamanın özeleştirisini veriyor. Bakur, şunu ekliyor: “Bu konuda kararlıyız.”

GÜNEY DAHA ÇOK SAHİPLENMELİ

Viyan’ın Güneyli bir Kürt kadını olduğunu anımsatan Bakur, başta ailesi olmak üzere tüm Güney halkının herkesten çok sahiplenmesi ve anısına layık olması gerektiğini dile getiriyor. Viyan’ın paylaştığı ‘Unutmak ihanettir’ sözüne atıf yapan Bakur, “Güney halkı olarak Viyan arkadaşın eylemini ve amacını asla unutmamalıyız” diye konuşuyor.

Son olarak Güney Kürdistanlı gençlere seslenen HPG gerillası Bakur Silêmanî, şunları söylüyor: “Güney Kürdistan’da birçok devrim yarım kaldı ve çok ağır bedeller ödendi. Bunlarla büyüyen gençlerde umutsuzluk duygusu gelişmiş. Bugün topraklarımız hâlâ özgür değil ve işgal altında. ‘Her gün öleceğimize tek bir gün-bir an onurumuzla, şerefimizle ölürüz daha iyi’ diyebilmeli ve düşmana başkaldırabilmeliyiz. ‘Viyan arkadaş şehit düştü ama onlarca Viyan varız’ diyebilmeliyiz.”