Silopi'de katledilen 3 kadın anıldı

Silopi'de katledilen üç Kürt kadın siyasetçi anıldı. Etkinlikte Leyla Güven'in direnişi de selamlanırken, "Tecrit kalkana kadar evde oturamayız" mesajı verildi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde ilan edilen soykırımcı saldırıların devam ettiği 4 Ocak 2016 tarihinde, başka bir mahalleye geçmek isterken zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır'ın katledilmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Aradan geçen üç yılla rağmen dosyalarında bir ilerlemenin yaşanmadığı üç kadın siyasetçi için katledildikleri Silopi’de anma etkinliği düzenlendi.

HDP Silopi ilçe binasında gerçekleştirilen anmaya üç kadın siyasetçinin annesi, HDP Van Milletvekilli Muazzez Orhan, HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Nuran İmir, HDP Mardin Milletvekilli Ebru Günay, Şırnak Barış Anneleri Meclisi, HDP ile DBP’li yöneticiler ve çok sayıda kişi katıldı. 

Karanfil ve mumların da olduğu salonda anma, saygı duruşunun ve katledilen üç kadın için hazırlanan sinevizyon gösteriminin izlenmesi ile başladı. 

'ÜZGÜNÜZ AMA BAŞIMIZ DİK!'

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, "Üç yıl önce de yine Kürt halkının direnişi Türk devletinin eliyle saldırıya uğradı. Birden fazla şehirde Kürt halkının gençleri katledildi, bodrumlarda yakıldı ve şehit edildi. Halkın verdiği direnişte yer alan üç kadın, üç siyasetçi bu direniş içinde mücadele ederek şehit düştü. Yaşananla hem başımız dik hem de üzgünüz” dedi. 

LEYLA GÜVEN SELAMLANDI

Orhan, Leyla Güven'in direnişine de değinerek, "Leyla Güven Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecrit kalksın diyor. O tecrit Kürt halkının özgürlüğü ve yaşamı üzerinedir. Bu tecrit sona ermeden bu kaos ve savaş ortamı asla bitmez. Leyla Güven'in annesi yaşamını yitirdi ama Leyla sağlık durumundan dolayı annesinin bile cenazesine katılamıyor" diye belirtti.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de devlet eliyle 3 kadının katledildiğini ifade ederek, her 3 kadının da toplumsal bir mücadele içerisinde olduğunu ve bu nedenle hedef alındığının altını çizdi. İmir, açlık grevlerini de selamladı.

'HALK VE SEROK ÖZGÜR OLANA KADAR...'

Sêvê Demir'in annesi Sakine Demir ise "Kanımızın son damlasına kadar onların mücadelesinin arkasında olacağız. Birlik olmamız lazım. Bugünler Kürt halkının günleridir. Bütün Kürtleri ve Serok’u özgür kılmadan bizim evlerimizde oturmamamız lazım. Bugün Leyla Güven’in direnişini de selamlıyoruz. Dört parça Kürdistan’da bizim ayağa kalkıp ona destek ve ses olmamız gerek” diye konuştu.

Pakize Nayır’ın annesi Behiye Nayır ise 'üç kadının mücadelesini sonuna kadar sırtlanacaklarını' söyledi.