Siwêd: İşgali bitirecek, demokratik Suriye'yi inşa edeceğiz

Kongreya Star'ın 8’inci Genel Kongresi’nde konuşan Kongreya Star Sözcüsü Evin Siwêd, "İşgali bitireceğiz. Demokratik ve özgür bir Suriye inşa edeceğiz” mesajlarını verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kongreya Star, “Hevrîn ve Zehraların Mücadelesiyle İşgalciliği Bitirelim, Kadın Devrimini Gerçekleştirelim” şiarıyla 8’inci Genel Kongresi’ni düzenliyor. Qamîşlo’nun Rimelan ilçesindeki kongreye Başûrê Kurdistan, Suriye ve Kuzey ve Doğu Suriye’den 300 delege katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongreya Star Sözcüsü Evin Siwêd, kongreye katılan Kuzey ve Doğu Suriye’den, Şam’dan ve Başur'dan gelen kadınları ve Özerk Yönetim, siyasi parti temsilcisi, Kongreya Star üyesi, YPJ savaşçısı kadınları selamladı.
Kadınların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların birleştiren felsefesi ve fedakarlıkları sayesinde bu düzeye geldiğini belirten Siwêd, “Kadınların işgale karşı direnişini selamlıyoruz” dedi.

‘TÜRK DEVLETİNE KARŞI CİDDİ KAZANIMLAR SAĞLANDI'

Suriye’deki krizin her geçen gün derinleştiğini ifade eden Siwêd, “Bu hegemonya altında halen çocuklar, kadınlar öldürülüyor. Kadınlar göç ettiriliyor. Tecavüze uğruyor. Küçük yaşta evlendiriliyor. Suriye’deki savaş sadece insanları değil tüm canlıları etkiliyor. Her şeye rağmen kadınlar direnişleriyle bu hegemonyanın altına girmedi. Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların birlikteliği Türk devletinin tüm saldırılarına cevap oldu. Ciddi kazanımlar elde edildi" şeklinde konuştu.

‘BAĞDAT VE HEWLER SOYKIRIM PLANINDA'

Başur'daki siyasete ilişkin konuşan Siwêd, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tarih kendini tekrarlıyor. Osmanlı devleti Ermeni halkını soykırımdan geçirdi Bugün de aynı soykırım siyasetini Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt halkına karşı yürütüyor. Kadınları, siyasetçileri, sivilleri ve gazetecileri gözaltına alıyor. Başûrê Kürdistan’da kadınlar zulüm ile karşı karşıya kalıyor. Ancak zulme karşı baş eğmiyor. Kadınların meşru haklarını talep etmek için düzenlediği birçok yürüyüş gördük. Şengal’de 2014 yılında kadınlar cinsel istismar, işkence, cinayetlerle karşı karşıya kaldı ve pazarlarda satıldı. Daha sonra Êzidî kadınlar kendilerini DAİŞ’in pençelerinden korumak için bir kadın ordusu kurdular. Ancak bugün görüyoruz ki Bağdat ve Hewlêr hükümetleri, Şengal halkına yönelik soykırım saldırılarına, plan ve politikalarını tekrarlıyor. Bu nedenle buradan Şengal halkına ve Êzidî kadınlara desteklerimizi iletiyoruz."

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTÜP İŞGALİ BİTİREBİLİRİZ'

Evin Siwêd, şehitlerin fedakârlıkları sayesinde büyük kazanımların elde edildiği Heftanîn direnişini selamlayarak, şöyle konuştu: "Kadınların birliği ile halkımıza ve topraklarımıza dönük politikaları boşa çıkaracağız. Demokratik ve özgür bir Suriye inşa edeceğiz. Umarız Kongreya Star’ın 8’inci kongresinde önemli kararlar alınır. Kadınlar, kadınlara dönük şiddet ve savaşı sonlandırmak ve kadınları tüm düşmanlardan korumak için mücadeleyi yükseltmelidir."