Siyasetçi Aysel Doğan şehit düştü-YENİLENDİ

Uzun yıllar Kürt Özgürlük Mücadelesinde yer alan siyasetçi Aysel Doğan, Almanya’da kaldığı evde şehit düştü. Doğan, uzun süredir kanser hastalığıyla mücadele ediyordu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla 1999 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen 2’nci Barış Grubu üyelerinden Aysel Doğan, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle uzun süredir Almanya’da tedavi görüyordu. Tedavisi sonuç vermeyen Doğan, kaldığı evde Avrupa saati ile 14:00'de şehit düştü.

Uzun yıllardır kanser tedavisi gören Doğan, 2011 yılında siyasi soykırım operasyonlarında  tutuklanmış, yaklaşık 4 yıllık tutsaklığının ardından hastalığının ilerlemesi sebebiyle 7 Mayıs 2015’te Yargıtay kararıyla serbest bırakılmıştı.
Yaşamının 17 yılını zindanda geçiren Aysel Doğan, İkinci Barış Grubu ile birlikte ülkeye gelir gelmez gözaltına alınıp tutuklandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2009 yılında cezaevinden çıktı ve Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'ni kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. 2011 yılında 18 yıl ağır hapse çarptırıldı. 

AYSEL DOĞAN KİMDİR? 

1953 yılında Dersim’de doğan Aysel Doğan, gençlik yıllarından itibaren Kürt kimliğinin tanınması ve anayasal güvenceye alınması için kitle örgütlerinde faaliyet gösterdi. Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra lise öğretmenliği yapan Doğan, 1980 askeri darbesinde ve sonraki yıllarda defalarca gözaltına alındı, işkenceye maruz kaldı. Yıllarca mahkeme yüzü görmeden, sorgusuz-sualsiz tutuklu kaldı. 

Kürdistan’da savaşın yoğunlaştığı 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde, memleketi Dersim’den bağımsız milletvekili adayı olmuş. Seçim bölgesinde en çok oyu alan milletvekili adayı olmasına rağmen, anti-demokratik seçim yasası yüzünden aldığı oylar yok sayılarak, parlamentoya gönderilmesi engellendi.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDI

Aysel Doğan, Dersim’deki faaliyetleri nedeniyle kısa sürede JİTEM’in hedeflerinden biri haline geldi. Ölüm tehditleri aldı, bu nedenle yurt dışına çıktı. Almanya’da yaşadığı süreçte Kürt halkının özgürlük mücadelesine katıldı, siyasal çalışmalar içerisinde yer aldı.

BARIŞ İÇİN GİTTİĞİ ÜLKESİNDE HAPSEDİLDİ

1999 yılında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı'dan, barış görüşmelerinin başlaması doğrultusunda başlattığı sürecin bir parçası olarak Avrupa’dan Türkiye’ye gidecek Barış Grubu’nun içerisinde yer aldı. Ve Türkiye’ye girdiklerinde bütün grup üyeleriyle birlikte tutuklanıp yargılandı. On yıllık ağır hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Malatya ve Elbistan Cezaevlerinde kaldı.

2009 yılında tahliye edilen Aysel Doğan, tahliye sonrasında yeniden memleketi Dersim’e döndü. Bir ara Avrupa’da 3. Barış Grubu’nun oluşturulması için çalıştı. Ancak süreç kesintiye uğraması üzerine Dersim’e yerleşti. Burada Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Kurucusu olduğu ve başkanlığını yaptığı derneğin faaliyetleri arasında, “Çatışmalarda yakılan ormanları söndürme grupları organize etmek, bölgede yaşayan ve türleri tehdit altındaki ender hayvanların avlanmasına karşı farkındalık yaratmak, ekosistemi tehdit eden baraj projelerine karşı sosyal kampanyalar düzenlemek, bireysel anlaşmazlıklarda arabuluculuk yardımı, kadın hakları ve kültürel yabancılaşma üzerine seminerler düzenlemek, yöresel öneme sahip tarihi ve kutsal günlerde törenler düzenlemek, kolektif kütüphane oluşturmak, harap edilen kutsal ziyaret alanlarını düzenleyip koruma altına almak” gibi birçok çalışma yer alıyor.

2007 Genel Seçimlerinden sonra KCK adı altında AKP hükümetinin Cemaat ortaklığı ile başlattığı soykırım saldırılarında 2011 sonbaharında gözaltına alındı.

18 YIL HAPİS VERİLDİ

Kurucusu ve başkanı olduğu Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği de KCK soruşturması kapsamında “amacı dışında faaliyet gösterdiği” gerekçesiyle mahkeme tarafından kapatıldı.

28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanarak hapishaneye gönderildi. Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından, 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

ÖLÜM ORUCUNDA YER ALDI

Doğan, 2012 sonbaharında PKK ve PAJK tutsakları tarafından Kürt Halk Önderi  Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride son verilmesi için başlattıkları ölüm orucu eyleminin ikinci ekibinde yer aldı. 

Özel Yetkili ACM’lerin kapatılmasının ardından, 2014 yılında Yargıtay’da görülen davası, yeniden örgüt üyeliğinden yargılanması talebiyle bozuldu. Yargıtay Aysel Doğan’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine de hükmetti.

Diyarbakır Kapalı Cezaevi’nde kansere yakalanan ve ameliyat olan Aysel, hastalığının ilerlemesi neticesinde 2015 yılında tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra Dersim’e yerleşen Doğan, burada da halkla birlikte çalışmalara katıldı.