Stockholm'de Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadınları anıldı

9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez, Şırnak'ın Silopi ilçesinde katledilen Pakize Nayır, Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Ocak ayı şehitleri İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Katledilen Kürt kadınları ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve “Şehit namırın” sloganının atılmasından sonra Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylamez, Pakiza Nayır, êvê Demir, Fatma Uyar ve Mehmet Şirin Cebe ve yoldaşlarının yaşam ve mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

FAİLLER BELLİ, KATLİAM KARARTILMAK İSTENİYOR

Şehit Aileleri Komisyonu, adına bir konuşma yapan Şükran Yeşil, barış sürecinin devam ettiği bir dönemde 2013 yılının Ocak ayında üç Kürt kadınının Paris'te katledildiği söyledi.

Katliamın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen failleri belli olmasına rağmen katliamın karartılmak istendiğine dikkat çeken Yeşil, katliamın faillerinin açığa çıkarılmamasında şehit ailelerinin de sorumluluğu olduğunu belirtti.

Yeşil, “Eğer biz kendi rolümüzü oynamış olsaydık bugün Başkanımız tecritte olmazdı. Aynı zamanda tecrittin kaldırılması için Leyle Güven ve diğer arkadaşlarımız bedenlerini açlık grevlerine yatırmazlardı” dedi.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Başkanı ve şehit Mehmet Şirin Cebe'nin ağabeyi Latif Cebe, PKK kurucularından Sakine Cansız ile anılarını anlattı ve kardeşinin kendi iradesiyle Kürt Özgürlük Hareketi saflarında yıllardır mücadele ederken şahadete ulaştığını söyledi.

Cebe, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin kararlı direnişleri sonucu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kardeşiyle görüşmesine izin veren devletin tutumunun yeterli olmadığını ifade ederek Öcalan'a yönelik tecridin tamamen kaldırılması istedi.

‘CANSIZ, DİRENİŞİYLE KADIN ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİNİ GELİŞTİRDİ’

Araştırmacı Sultan Oğur, Paris ve Silopi'de Kürt kadınlarına yönelik gerçekleştiren katliamların Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın başlattığı süreçleri baltalamayı hedeflediği değerlendirmesini yaptı.

Paris'te katledilen Sakine Cansız'ın PKK kurucuları arasında yer aldığına ve Önderliğe bağlılığına dikkat çeken Oğur, “Sakine Cansız kendi şahsında zindan ve dağlardaki direnişiyle kadın özgürlük çizgisini geliştirdi” dedi.

Kadın Özgürlük Mücadelesinin bu düzeye gelmesinde Cansız'ın büyük emeği olduğuna ve kadın mücadelesine önderlik yaptığına vurgu yaptı.

Katliamın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen katillerin adalet karşısına çıkarılmadığına dikkat çeken Oğur, “Kadın özgürlük mücadelesine inanan herkesin katliamın gerçek failleri açığa çıkarılana ve yargılanana kadar mücadele etmeleri gerekir” şeklinde konuştu

‘KÜRT KADINLARI CANSIZ'IN YOLUNDAN İLERLİYOR’

Kadın Barış İnisiyatifi'den Latife Fegan, Türk devletinin Paris'te katlettiği Sakine Cansız'ın Kürt Özgürlük Hareketine önderlik eden kadınlardan biri olduğunu belirterek Kürt kadınlarının Cansız'ın açtığı yoldan mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

Leyla Güven'in kadın kimliğiyle en onurlu direnişlerden birini başlattığını söyleyen Fegan, “Güven'in direnişi İmralı'ya açılan kapıyı aralamıştır. Bu direniş devam ediyor. Maraş'tan Gezi'ye Şengal'den Kobanê ve Efrîn'e direnen kadınların geleneğini, zindanlarda haykıran eylemlerin en büyük esin kaynağı Sakine Cansız'dır” dedi.

Koma Mezopotamya, Evin Akbaş ve Sidar Yiğit'in şehitler için türkü ve marşlar söyledikleri etkinlikte Şair Kamran Simo Hedili, Paris'te katledilen 3 Kürt kadını için yazdığı şiiri okudu.