Sudan’da kadın düşmanı yasa kaldırılıyor

Sudan’da 30 yıl boyunca kadınlara yönelik devlet şiddeti ve vahşetinin gerekçesi sayılan ‘ahlak dışı ve edepsiz suçlar yasası’ olarak da tanımlanan yasanın kaldırıldığı duyuruldu.

1989’da askeri darbeyle işbaşına gelen ve Nisan ayında yine darbeyle devrilene kadar Sudan’ı yöneten diktatör Ömer El Beşir’in kadınlara karşı insanlık dışı yasaları hayata geçirmişti. Bunlardan biri de kamu güvenliği kapsamında çıkarılan ve sözde ‘ahlak dışı ve edepsiz suçlara’ karşı olduğu savunulan yasaydı.

El Beşir’in devrilmesi ardından geçtiğimiz aylarda göreve başlayan geçici hükümet, bugüne kadar binlerce kadının kırbaç, hapis veya para cezasına çarptırılmasına gerekçe olarak gösterilen yasanın kaldırıldığını duyurdu. SUNA haber ajansı tarafından hükümet kararnamesine dayandırılan haberde, yasanın dün düzenlenen bir olağanüstü kabine toplantısı sırasında kaldırılmasına karar verildiği bilgisi paylaşıldı.

Ancak Sudan’daki katı şeriat yasalarına dayandırılan bu kanunun kesin olarak kaldırılması için geçici yönetim konseyi tarafından da onaylanması gerekiyor.

KEYFİ CEZALARA GEREKÇE GÖSTERİLİYORDU

Ömer El Beşir döneminde en katı biçimiyle uygulanan yasa gereği binlerce kadına sadece ‘uygunsuz giysi giymek’ veya ‘alkol almak’ gibi suçlardan ağır cezalar veriliyordu. Bunlar arasında kırbaçlama, kamçılama, hapis veya ağır para cezaları verilebiliyordu. Yasa aynı zamanda Sudan polisinin keyfi cezalandırma ve işkencelerine bahane oluyordu.

Başta kadınlar olmak üzere 30 yıllık diktatörlüğe karşı biriken tepkiyi törpüleyebilmek için diktatör El Beşir’i devirmek zorunda kalmıştı.