Suriyeli kadınlar ortak çözüm için kongrede buluşacak

14 Haziran’da yapılacak olan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Kongresi'ne ilişkin konuşan Kongreya-Star sözcüsü Evin Siwêd, "Farklılıklarımızla ortak çözümde birleşmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kongreya-Star sözcüsü Evin Siwêd ile Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi ve kongre çalışmalarına ilişkin sorularımızı yanıtladı. Hemen hemen Kuzey ve Doğu Suriye’deki bütün siyasi partiler, kurtarılmış bölgelerdeki meclisler, bu bölgelerde yaşayan, Keldani, Ermeni, Türkmen, Asuri, Çeçen, Süryani, Kürt ve Arap olmak üzere bütün kesimlerden kadınlarla tartışmalar yürüttüklerini söyleyen Evin Siwêd, Suriye'deki 7 yıllık savaşta en çok kadınların şiddete maruz kaldığına dikkat çekti.

Bilindiği üzere bir meclisin ilanı, kongresi gerçekleşecek. Bu karar nasıl çıktı ve öncülüğünü kimler yaptı?

Kongreya-Star olarak 2018 yılında konferansımızı gerçekleştirdik. 2019 yılı başlarında da çalışmalarımıza Kuzey ve Doğu Suriye kadın örgütleriyle görüşmek oldu. Yapılan çalışmalar, geliştirilen hamleler, kadına yönelik şiddetin işlenmesi ve kadına özel günlerde de ortak çalışmalar yaptık. Siyasi partiler içerisinde bulunan ve farklı örgütlerde bulunan kadınlar, yeni özgürleştirilmiş alanlarda bulunan kadın meclisleri ile de ilişkilerimiz vardı. Ortak çalışmalarımızla yardımlaşma durumu vardı. Amacımız bu çalışmanın daha iyi ilerleyebilmesiydi. Daha örgütlü bir şekilde bir araya gelebilmemiz, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların durumlarını daha sistematik bir şekilde tartışabilmeyi esas almıştık.

Bu noktada kararlar alıp bu kararlara uygun çalışma yapabilmeyi amaçlıyorduk. Bu fikir Kongreya-Star’ın öncülüğünde ön plana çıktı. Kongreya-Star farklı örgüt, kurum, halkların olduğunu biliyor ve kendisi dışında kalanlara da ulaşmak amaçlı herkesle tartışmalar yürütüldü. Bizlerde böyle bir fikrimizin olduğunu belirttik. Çalışma, örgütleme nasıl olacak noktasında da bir araya gelmemiz, toplantı almamız, çıkacak olan kararda hepimizin de fikir ve görüşlerinin olmasını istedik.

Peki bu fikre diğer parti ve kesimlerin tepkisi nasıldı?

Hemen hemen Kuzey ve Doğu Suriye’deki bütün siyasi partiler, kurtarılmış bölgelerdeki meclisler, bu bölgelerde yaşayan, Keldani, Ermeni, Türkmen, Aşuri, Çeçen, Süryani, Kürt ve Arap bütün kesimlerden kadınlarla tartışmalar gelişti. Amaçlanan aslında bölge halklarından hiçbir kadın bu bileşenin dışında kalmasın. Buna olumlu tepkiler de aldık ve onaylandı.

Kimi Özerk Yönetim ve Kuzey-Doğu Suriye’deki çalışmaların dışarısında kalan diğer partilerde olumlu değerlendiler ve bu çalışmanın ihtiyaç olan bir çalışma olduğuna da vurgu yapıp memnuniyetlerini dile getirdiler. Hatta mevcut birçok partide erkeklerin çoğunlukta olması bu ihtiyacı bir kez daha ön plana çıkardı.

Burada hedeflenen nedir?

Bizler DAİŞ’le olan askeri savaşın sona geldiği böylesi bir dönemden geçmekteyiz. Suriye artık bir çözüme doğru gidiyorken, yine Suriyeli halklardan kadınlar olarak bir masada çevresinde oturmak istedik. Bu masada Kuzey ve Doğu Suriye’de yapılan çalışmalarımızı, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kazanımlarımızı nasıl ki bütün Suriyeli hakların ortak başarısı olarak görüyorsak bunun da tartışmasını yine bir arada yürütelim istedik. Bölge halklarının haklarının bu yönetim çatısı altında savunulmasını nasıl sağladıysak bunu Suriye’nin diğer kesimlerinde de sağlayabilmek amacındayız. Tartışma ve toplantılar neticesinde bu da belirlenecektir.

Suriye’de 7 yıldır bir savaş söz konusuydu özelde de kadın en çok şiddete maruz kalmış, göç etmiş, bölgede yaşanan bütün acıların da, verilen kayıplarında acısını anneler yani yine kadınlar yaşamıştır. Bunun yanı sıra çalışmaların %50’sinde kadınların yer alması da kadının öncü güç olmasının bir göstergesidir. Şimdi de bu kazanımların korunabilmesi için de kadının ortak payda da birliği gereklidir. Bu esas üzerine bütün bölge kadınlarıyla tartışmalarımız sürmektedir.

İlk ortak toplantımızı 13 Mart günü yapmıştık. Burada yer alan kadın kurumlarından biri de Kongreya-Star’dı. Bizler bu projenin sadece Kongreya-Star projesi olmasını istemedik ve herkesin kendini bu projeden sorumlu görmesini amaçladık. Bu sebeptendir ki Kongreya-Star bu toplantının öncüsü olarak yer aldı ve burada divan oluşturuldu, tartışmalar gerçekleşti. İlk toplantıda bu birleşimin bir adı konuldu ve Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi olarak belirlendi. 9 kişilik bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Kongreya-Star da komitede yer almakta.

Önceki toplantılarda da böylesi bir meclisin ihtiyaç olduğu herkesçe vurgulanmıştı. Toplantılardan sonrası ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

İlk toplantıda gelişen tartışmalar tüzük, hazırlıklar, daha önce tartışılmamış kurumlarla tartışmalar gelişti, önerileri alındı. Toplum içerisinde önemli oranda rol sahibi olan kadınlar tespit edildi tartışmalar bu temelde gelişti. Kimsenin bu çatı dışında kalmaması temelli bu çalışmalar sürdürüldü. Bu üç toplantının ardından bir kongre hazırlığımız var. Bu kongre meclisin kuruluşunun ilanının kongresidir.

Katılımcıların kotası bütün parti, kurum ve meclisleri baz alarak meclisimiz kongrede de hazır olacaktır. Kongrede yer alacak olan delegelerinde bu koordinasyona seçilme hakları vardır. Koordinasyon 17 kişiden oluşmaktadır. Kongreden sonra ise bu koordinasyon bu meclisi toplayacak, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların durumu, kadının toplum içerisindeki yeri ve oluşturulacak hukuk komitesi üzerine tartışmalar yürütülecek. Bu meclis her zaman faaliyet yürütmeye devam edecek, bütün parti ve kurumlarda yer alan kadınların talep hakları göz önünde bulundurulacak ve bu meclise sunulacaktır.

KAZANIMLARIMIZI KALICI KILMALIYIZ

Bölgede bulunan siyasi partiler ve diğer bütün kuruluşlarda yer alan kadınlar olarak Suriye’nin geleceği için hepimizin farklı hayalleri var, burada bu farklılıkların bir sentezi olarak yer alacağız. Hepimiz yer alacak ve bu temelde çalışmalarımıza başlayacağız. Umudumuz şudur ki; Rojava’da gerçekleşen devrim herkes tarafından kadın devrimi olarak biliniyor. Bundan önce belli bir kesim bu yükü sırtlamıştı, ama bundan sonrası için artık hep beraber bu çalışmaları yapacağız.

Bölge halkları olarak terör karşısında yürütülen savaşta kayıplarımız fazla ama kazanımlarımız da fazladır. Bu kazanımların nasıl kalıcı kılınacağı ve korunacağı konusunda bütün kadınlar kendini bundan sorumlu görebilmeliler. Bunu da ancak böyle bir meclisle gerçekleştirebileceğimizi düşündük. Öncelikle Cizre Kantonu’nda meclisin ilan edilme kongresi gerçekleştirilecektir. Buradan çıkacak olan koordinasyon çalışmaları yürütecektir.