Taksim’de binlerce kadın haykırdı: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz 

25 Kasım Kadın Platformu’nun öncülüğünde Taksim’de yürüyen binlerce kadın, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” mesajını verdi.

25 Kasım Kadın Platformu’nun öncülüğünde Taksim Tünel Meydanı’na akın eden binlerce kadın, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” diye haykırarak yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin adeta OHAL ilan ettiği İstiklal Caddesi’ni mora boyayan kadınlara, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşat Canbaz, Oya Ersoy yanı siyasi parti ve demokratik kitle örgütü kadın temsilcisi eşlik etti.

Şili’de pandomim sanatçısı Daniela Carrasco’nun polis tarafından tecavüz edilip, katledilmesine tepki olarak çok sayıda kadın palyaço kıyafetlerini giyerek katıldığı yürüyüşte, erkek şiddetiyle katledilen kadınların isminin yer aldığı mor renkli dövizler taşıdı.

“Bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok” pankartının açıldığı eylemde sık sık, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin jiyan azadî”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Devlet elini hayatımızdan çek” sloganlarla yürüyen kadınların önü polis tarafından İstanbul Barosu önüne gelmeden kesildi. Bu keyfi engeli zılgıt ve ıslıklarla protesto eden kadınlar, abluka önünde oturma eylemine geçti. Burada 25 Kasım Kadın Platformu adına açıklama Türkçe ve Kürtçe okundu.

SOSYAL MEDYADA ETİKETLERİ ARASINDA BİR KADININ ADINI GÖRMEK…

Açıklamanın Türkçesini okuyan İrem Gerkuş, erkek şiddetiyle katledilen kadınların ismini sayarak sözlerine başladı. Durumun vahametini, “Sosyal medya etiketleri arasında bir kadının adını görmek illaki felaket habercisi” diyerek özetleyen Gerkuş, “Bu ya o kadının hayatta olmadığı ya da korkunç bir şiddete uğramasına rağmen adalet bulamadığı anlamına geliyor. Biz ise kadınların isimlerinin ölümleriyle değil yaşamlarıyla, yaşadıkları şiddetle değil gerçekleştirdikleri hayalleriyle haber olduğu bir dünya için buradayız" dedi.

KATİLLERİN DEĞİL KADINLARIN SESİ KISILIYOR

Bir kadının daha eksilmesine tahammülleri olmadığının altını çizen Gerkuş, kadınların her gün şiddete uğradığını ve öldürüldüğünü hatırlattı. Kadınları bıçaklayanların, tecavüz edenlerin serbest bırakıldığına dikkat çeken Gerkuş, bu şiddeti önlemek yerine iktidarın kadınların nafaka hakkını, boşanıp boşanamayacaklarını tartıştığını; katillerin değil, kadınların sesi kıstığına işaret etti.

6284 UYGULANMADIĞI İÇİN HER GÜN ÖLÜYORUZ

Kadınların, her gün, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulanmadığı için katledildiğini vurgulayan Gerkuş, şunları kaydetti: "Kadınlar, her gün, savcılar şiddet uygulayan erkekleri değil kadınların yaşam tarzlarını yargılamayı seçtiği için, mahkemeler erkekleri aklamanın sayısız yolunu bulduğu için öldürülüyor. Kadınlar, her gün, 15 yaşından küçük çocukların evlendirilmesinde beis görmeyen bir zihniyet altında, cinsel şiddete uğruyor. Kadınlar, her gün, cinsiyet kimliğine, cinsel ve romantik yönelimine duyulan nefretten, bedenlerinin ve aşklarının sığdırılmaya çalışıldığı kalıplardan, transfobi ve homofobinin türlü şekillerden ötürü şiddete maruz bırakılıyor ve öldürülüyor. Kadınlar, her gün, özellikle krizin getirdiği artan işsizlik ve güvencesizlikle, aile içindeki şiddetten uzaklaşacak geçim kaynağı ve gelecek güvencesi olmadığı için erkek şiddetine mahkûm ediliyor.

Kadınlar, her gün, savaşın ve sınırların gölgesinde, Türkçe konuşmadıkları için veya göçmen oldukları için, doğdukları yerden ötürü şiddete uğruyor; şiddete maruz bırakıldıklarında yasal haklarını arayamadıkları için öldürülüyor."

‘HER NEFESİMİZLE MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ’

Mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Gerkuş, “Her nefesimizle de mücadeleyi büyütüyoruz. Bundan daha ferah, daha özgür, daha eşit, kimsenin kimliğinden ötürü şiddete uğramayacağı bambaşka hayatlar hayal ederek el ele veriyoruz. Bunu biz yapmazsak kimse bizim için yapmayacak, biliyoruz. Ve hep birlikte sesleniyoruz: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!" dedi.

KADINLARA POLİS SALDIRDI

Açıklamanın ardından halay çekip kadınlar, "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganlarıyla polis barikatına yüklendi. Polis kadınlara içi biber tozu olan plastik mermilerle saldırması, çevredekiler tarafından yuhalanarak protesto edildi. Saldırılara rağmen alanları terk etmeyen kadınlar, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” mesajını verdi.