Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis saldırdı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Taksim’de 17’nci Feminist Gece Yürüyüşü için bir araya gelen binlerce kadına polis saldırdı.

Tüm dünyada coşkuyla kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İstanbul’da keyfi olarak yasaklandı. Taksim’de her 8 Mart günü geleneksel olarak yapılan Feminist Gece Yürüyüşü için toplanan binlerce kadına polis saldırdı. Yürüyüşe saatler kala Fransız Konsolosluğu’ndan itibaren İstiklal Caddesi’ni bariyerler ve TOMA’larla kapatan polis, insanların girişine izin vermedi. Bu keyfi engele karşı çıkan insanlara “şüpheli paket var” denilerek ablukaya kılıf uydurdu.

Bütün engellere rağmen Fransız Konsolosluğu önüne akın eden binlerce kadın, polis ablukasını aşmak için saatlerce direndi. HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Gülistan Koçyiğit’in ön saflarda yerini aldığı eylemde, mor rengindeki , “Patriyarkayla uzlaşmıyoruz feminist isyan” yazılı pankart açıldı; erkek ve devlet şiddeti protesto edildi. “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “ Kadınları değil cinayeti engelle”, “ Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük” sloganları eşliğinde ablukaya aşarak yürümeye çalışan kadınlara polis saldırdı. Saldırıya, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları eşliğinde direnen kadınlar ile polis arasında uzun süreli bir itiş kakış yaşandı. Çok sayıda kadın ezilme tehlikesi geçirdi. Kitlenin üzerine peş peşe içinde biber gazı olan plastik mermiler sıkan polis, kadınları darp ederek Sıraselviler’e sürdü.

“Jin jiyan azadî”, "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları ve alkışlarla polis saldırısına tepki gösteren kadınlar, İstiklal Caddesi üzerindeki ara sokaklara dağılan kadınlar, eylemi sürdürdü.