Taşdemir: Tecrit kaldırılmadan demokrasinden söz edilemez

Bitlis’in Tatvan ilçesinde düzenlenen kadın buluşmasında konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Tecrit kaldırılmadan demokrasiden söz edilemez” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla “Savaşa, talana, tecride, ırkçılığa karşı kadınlar barışı savunuyor” şiarıyla Bitlis’in Tatvan ilçesinde kadın buluşması gerçekleştirdi.

Tatvan sahilinde bulunan bir cafede gerçekleştirilen buluşmaya HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in konuşmacı olarak katıldığı buluşmaya, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri ile çevre il ve ilçelerden de birçok kadın katıldı. 

Kadınlar, çaldıkları erbane ve “ Jin jiyan azadî” sloganları ile alana yöresel kıyafetleriyle giriş yaptı. Buluşma alanı mor ve beyaz balonlarla süslenirken, “Kadınları barış yaşatır”, “Dilleri barış yaşatır”, “Yarını barış yaşatır” pankartları asıldı. 

Ortadoğu’da savaş politikaları yürütenlere karşı kadınların mücadelesinin savaş çığırtkanlığına geri adım attırdığını söyleyen Taşdemir, iktidarın savaş çığırtkanlığından en çok kadınların acı çektiğini ancak kadınların büyük bir direniş verdiğini ifade etti. Taşdemir, “Arjantin’den, Kürdistan’ın dört bir yanına kadınlar mücadele ediyor. DAİŞ zihniyetine karşı Rojavalı kadınlar yeni bir yaşam inşa ederek ‘kadın fikri kadın düşüncesi olmadan erk zihniyeti yok olamaz dedi’ bugün Afganlı kadınlar bizi kurtarın diye bağırıyor. Kimliğine, diline sahip çıkan kadınlar sürgün ile karşılaşıyor. Bugün zindandan binlerce kadın direniyor. Bugün atanan kayyımlar ilk olarak kadın kurumlarını kapattı. Çünkü kadınlardan korkuyorlar. Biz de kayyımlara buradan seslenerek diyoruz ki; ‘korkmakta haklısınız’ bugün kadın mücadelesi ancak demokratik bir yaşamı sağlayabilir” dedi. 

AKP iktidarının özel savaş politikalarıyla Kürt düşmanlığı üzerinden varlığını sürdürdüğünü belirten Taşdemir, “Bugün Kürt düşmanlığını yürüterek ayakta kalan tek bir iktidar yok siz de bu politikalarınızla yok olacaksınız. Demokratik bir yaşam için tecridin ortadan kaldırılması gerekir. Barış, demokrasi ve tecrit birbiriyle bağlantılıdır. Tecrit kaldırılmadan demokrasiden söz edilemez. HDP direnmektir, demokrasidir, barıştır. HDP her yerdedir. Kadın mücadelesi sonucunda barış gelecektir” diye konuştu. 

Kaya ise, şölen için asılan afişlerden rahatsızlık duyanlara karşı “Bize terörist, bölücü diyenler, afişlerimizin caddeden görünmesinden rahatsız olanlar, sizde zerre kadar vicdan varsa ‘kadınları barış yaşatır’, ‘dilleri barış yaşatır’ cümlesinden neden rahatsız oluyorsunuz. Barış bütün yaşamın özü şifresidir, neyinden rahatsızsınız. Dün de bugün de yarın da ‘barış’ diyeceğiz. Kim ne derse desin. Çalalım, çırpalım demiyoruz, ‘barış’ diyoruz. Buna rağmen biz terörist muamelesi görüyoruz. AKP, her şeyi çalıp çırpmaya devam ediyor. Yurdumuzun dört bir yanından, tarihinden çalıp çırpmaya, ülkeyi soymaya devam ediyorlar. AKP artık normal bir siyasal parti değildir. Uluslararası bir suç örgütüdür. En büyük insan kaçakçılığı, uyuşturucu ve daha birçok yasadışı işler yapıyor. Bütün varlıkları yasadışı. Bu suç örgütünü hangi kademeden ve nerede kim destekliyorsa hepsi yargılanacaklar. Hepsi çıkarın, rantın hesabını verecekler” dedi. 

Annelere “İnanın az kaldı sevgili anneler. İnanın kadınlar o zindanların kapılarını açacak” diyen Kaya, iktidarın mekanizmalarına biat etmeyen, kirli hesaplarına bulaşmayan herkes için kurdukları cezaevlerine adaleti getireceklerini kaydederek, kadınların bütün dünyada büyük bir mücadele verdiğini ifade etti. Kaya, şunları söyledi: “Kadının rengi bütün dünyada görünür olmaya başladı. Kadın hareketleri daha bir ortaya çıkıyor. Ortadoğu’da en talihsiz yerlerden biri olan Afganistan’da kadınlar seslerini yükseltmeye başladı. Bizler, Kürt, Türk, Çerkez bütün kadınlar olarak güçlerimizi birleştireceğiz. Zalimlere karşı nasıl başarı elde edeceğiz. Bunu hep birlikte göstereceğiz. O günler yakındır. Bizler bu inançla dünya barış gününe daha güçlü çıkacağız. Biz inadına barış demiyoruz. İnandığımız için barış istiyoruz.”  

Buluşma Koma Dicle Fırat’ın sahne almasıyla son buldu.