Tecavüz ve cinsel saldırılara öfke büyüyor

Türk askerlerinin Şırnak ve Batman’da faili olduğu tecavüz ve cinsel saldırılara karşı çok sayıda kentte protesto eylemleri gerçekleşti.

Kısa bir süre önce Şırnak 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli uzman çavuş A.A., 13 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel saldırıda bulunmuştu. Hemen ardından bu kez Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı bir köyde yaşayan İ.P. (17) adlı kız çocuğu, Uzman Çavuş M.O.'nun tecavüzüne uğraması sonrası intihar girişiminde bulundu.

Faili asker olan bu cinsel saldırılara karşı bu Cuma günü Türkiye ve Kürdistan’ın çok sayıda kentinde protesto eylemleri gerçekleşti.

VAN’DAN TEPKİ: TECAVÜZ BİR KÜLTÜR HALİNE GELDİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, sendika binasında bir açıklama yaptı. Eğitim Sen Kadın Sekreteri Funda Demir, Türkiye’de her gün onlarca cinsel istismar vakasının olduğu ve bu vakaların çoğunun ise ölümle sonuçlandığına dikkat çekti. Demir, “Cinsel istismar vakaları maalesef Türkiye’de artık sıradan sürdürülebilir bir hale dönüştürüldü ve neredeyse bir kültür haline getirildi. Bunu yapanlara karşı ciddi yaptırımların uygulanmaması ve uygulanan cezasızlık politikası ile her defasında işlenen suçların üstüne yenileri eklenmektedir” dedi.

Demir, Şırnak ve Batman’daki saldırılara ilişkin şunları ifade etti: "Şırnak ve ilçelerinde şimdiye kadar kolluk kuvveti ve kamu görevlileri tarafından onlarca kez cinsel istismar vakaları yaşanmış fakat birçok kişi ceza almamış, bazı kamu görevlilerinin ise sadece görev yerleri değiştirilmiştir. Şırnak’taki olay sıcaklığını korurken Batman’ının Beşiri ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki İ.P.’nin yine Şırnak’taki gibi uzman çavuş olan M.O. tarafından 20 gün alıkonularak tecavüz ve fiziksel saldırıya maruz kaldığını basına yansıyan haberlerden öğrenmiş bulunmaktayız. İstismar ve cinsel saldırı insanlık suçudur aklanamaz. Bunun mazereti olamaz”

‘BU SALDIRILAR SİSTEMATİK HALE GELDİ’

HDP Van Kadın Meclisi ve TJA üyesi kadınlar da İpekyolu’ndaki parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklama sırasında “İstismara, infaza, tecavüze karşı biz varız. Kadın mücadelesi her yerde" pankartı açıldı. Görevi gasp edilerek yerine kayyım atanan Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman, “Ne yazık ki bu topraklarda bu saldırılar sistematik bir hal almıştır. Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesinde, siyasi iradeden yoksun olan bu hükümet, bir yandan da af girişimlerini gündemde tutarak, ‘evlilik’ adı altında 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarını ve tecavüzü, toplum ve yargı nezdinde meşrulaştırma girişimindedir” dedi.

URFA: SÖZÜN BİTTİĞİ YER

HDP Urfa İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ve Ömer Öcalan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Bircan Taşkıran ve çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, “sözün bittiği noktada” olduklarını belirterek, “Bu saldırıların sistematik bir hal almasının temel nedeni ise faillerin iktidar tarafından korunmasıdır. Hükümetin uygulamaya koymaya çalıştığı düzenlemelerle cinsel istismar ve cinsel tecavüzü toplum nezdinde meşrulaştırma girişimidir" dedi.

HDP’li Sürücü ise şöyle konuştu: “Şimdi de gündemlerinde istismar yasası var. Bu yasa ile istismara uğrayan çocukları, tecavüzcüleri ile evlendirmek istiyorlar. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Lanetliyoruz. Yine İstanbul Sözleşmesi’nin ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu yol ile kadınları ve çocukları tamamen savunmasız bırakıyorlar. Biz tüm bunlara karşı mücadelemizi büyütüp, mücadelemizi sürdüreceğiz”

DERSİM’DE POLİS SALDIRISI

Dersim Gençlik Örgütleri, taciz, tecavüz ve istismara karşı Sanat Sokağı’nda bir açıklama yaptı. Eylemde "İstismarı aklama, aklattırma" yazılı pankart açıldı. "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atılırken, "Gülistan Doku nerede?", "Sessiz kalmıyoruz, hesap soruyoruz" dövizleri taşındı.

Dersim Gençlik Örgütleri adına açıklama yapan Evin Demir, “İktidarın yürüttüğü politikalar sonucunda çocuklarımızı kaybediyoruz” dedi. Demir, “Karşımızda insanlıktan nasibi almamış bir zihniyet var. Tüm bunların hesabını soracağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” diye ekledi.

Açıklamanın ardından yürüyüş yapmak grup polis saldırısına uğradı. Polis şiddetine ve biber gazına maruz kalan gençlerden üçü gözaltına alındı.

MERSİN’DE AÇIKLAMA: SIKÇA YAŞANIYOR

Mersin’de HDP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, “Genelde Türkiye’de, özelde ise Kürdistan’da kadın ve çocuk istismarları sıkça yaşanmaktadır. Çünkü mevcut hükümet, bu coğrafyayı Özel Harp Dairesi’nin politikaları ile baskı ve tahakkümü esas alarak yönetmektedir. Yaşanan bu olaylarda mağdurlar bu ülkenin yurttaşı olarak görülmemektedir. Tamamen sömürülmesi gereken kesimler olarak bir yaklaşım sergilenmektedir” diye konuştu.

HATAY: İŞKENCE VE TECAVÜZ SİYASİ SİSTEMİN ÜRÜNÜ

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki açıklama HDP İlçe Örgütü binasında yapıldı. Parti üyelerinden Feyruz Gör tarafından okunan basın metninde şunlar ifade edildi: "Biz HDP’liler olarak; katletmek, tutuklamak, işkence ve tecavüz etmek aynı zihniyetin ve politik sistemin bir ürünü olduğunu biliyoruz. Karşımızda bizlere tüm gücüyle saldıran hukuk tanımayan anlayış mevcut. Bizler bu noktada birbirimize, değerlerimize, mücadelemize daha fazla sahip çıkmalı ve bu kirli politikalara gereken en sert cevabı vermeliyiz. 'Varız, Buradayız' dedik, burada olmaya devam edeceğiz" dedi.