Temmuz’da 24 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Temmuz ayı raporuna göre 24 kadın katledildi, 20 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Temmuz ayında katledilen kadınlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre Temmuz ayında 24 kadın cinayeti işlenirken, 20 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Temmuz ayında en çok kadın cinayeti ise İstanbul’da işlendi. Rakamlara göre İstanbul’da 4, Denizli’de 3, İzmir’de 2, Konya’da 2, Muğla’da 2, Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Diyarbakır, Eskişehir, Isparta, Kırşehir, Kocaeli, Mersin, Muş ve Yozgat’ta bir kadın katledildi.

'ŞİDDET BOYUT DEĞİŞTİREREK DEVAM EDİYOR’

Raporda öldürülen 24 kadından 10’unun hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, 13’ünün boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile katledilirken bir kadının ise ekonomik bahanelerle öldürüldüğü belirtildi. 

Raporda katledilen 10 kadının hangi bahanelerle öldürüldüğünün tespit edilmemesinin nedeni ise kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu vurgulandı. 

Raporda bu konuya ilişkin şu ifade yer aldı: “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”