TJA, Wan'da 8 Mart eylemlerine başladı: Direnişi büyütmeye çağırıyoruz

TJA, 8 Mart kapsamında Wan'da yapacağı eylem ve etkinliklerin startını verdi. Eylemde "Kürt kadınlar başta olmak üzere, bütün kadınları faşizme ve erkek egemenliğine karşı direnişi büyütmeye çağırıyoruz” mesajı verildi.

Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA), Wan’da 8 Mart kapsamında yapacağı eylem ve etkinliklerin startını verdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütü binası önünde yapılan eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile DEM Parti Wan Kadın Meclisi üyeleri, Wan Kadın Platformu ve Star Kadın Derneği (Star-Der) yöneticileri ve üyeleri katıldı.

DEM Parti Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal ile ilçe belediye kadın eşbaşkan adayları da eylemde yer aldı. “Em jin bi hevra li dijî tecrîdê azadiyê, li dijî şer aşitî diparêzin” (Biz kadınlar tecride karşı özgürlüğü, savaşa karşı barışı savunuyoruz” yazılı pankart açan kadınlar, ellerinde katledilen ve kaybedilen Kürt kadınların fotoğrafları ile “Jin, jiyan, azadî ile özgürlüğe doğru” ve “İmralı tecridine son” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamanın yapıldığı alana yine Silêmanî'de katledilen Jineoloji Araştırmaları Merkezi üyesi Gazeteci-Yazar Nagihan Akarsel’e ait “Çağın duygu ve düşünce çağlayanına çağıran bir sese ihtiyacımız var… Eskil, arkaik olduğu kadar şimdiyi anlatan bir ses’e… Evrende yalnız olmadığımızı hissettiren, enerjimizi bütünleyen bir söze” sözleri ile “Nagihan yoldaşı, sevgi ve sonsuz bir özlemle anıyoruz” ifadelerinin yer aldığı bir pankart asıldı.

ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Basın metnini TJA üyesi Eylem Öklü okudu.

Eylem Öklü, başta Rojava olmak üzere bütün Ortadoğu coğrafyasında yürütülen savaşların kadının öz değerlerine dönük olduğunu belirterek, “Kaynağını kadın düşmanlığından alan savaş, en çok da Kürt kadınları hedef almaktadır. Kadın özgürlük mücadelesinin öncülerinden Nagihan Akarsel’i Süleymaniye’de, Evîn Goyî’yi Paris’te, Firyal Silêman Xalid’i Kerkük’te katledenler bilmelidir ki, kadınların özgürlük mücadelesi mutlaka başaracaktır” dedi.
Kurdistan’daki özel savaş politikalarına da dikkat çeken Eylem Öklü, şunları söyledi: “Remziye Apaydın, Deniz Poyraz, Firdevs Babat, Sakine Kültür; devlet eliyle yürütülen özel savaş politikaları sonucu hayatını kaybeden onlarca kadından sadece birkaçı. Aynı politikalar üniformalılar eliyle genç Kürt kadınlara karşı; siyasal islamın dinci-gerici kurumları eliyle topluma karşı; kayyumlar eliyle kadın kurumlarına ve Kurdistan halklarının iradesine karşı da yürütülüyor. Aynı zamanda tüm kurumlarda ve toplumun bütün alanlarında ‘erkeklik’ hortlatılıp kadına kölelik dayatılıyor. Ajanlaştırma, uyuşturucu ve fuhuşun ideolojik savaş aygıtı olarak kullanılması ve tecavüz dâhil çocukların her türlü istismarı bu politikaların bir diğer boyutudur. Kürt kadınların bedenini, dilini, kültürünü, kimliğini, özcesi varlığını; hedefi haline getiren bu militarist anlayışı kabul etmiyoruz.”
Kürtlerin anadilinin, kimliğinin inkâr edildiğine dikkat çeken Eylem Öklü, “TJA olarak; anadilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi yaşamsal kılmak için, Kürt kadınlar başta olmak üzere bütün kesimleri birlikte mücadele etmeye çağırıyor ve başta Kürtçe olmak üzere bütün dillerin eğitim dili olması ve anayasada tanınması için mücadeleyi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz” diye kaydetti.

YEREL SEÇİMLER

Yerel seçimlere değinen Eylem Öklü, yerel yönetimleri “erkek egemen zihniyetlerin doğal alanları” olmaktan çıkarma noktasında kararlı olduklarını vurguladı. Eylem Öklü, “Kadınların yerellerde değiştirici, dönüştürücü gücü ile demokratik siyaseti ve eşitlikçi yaşamı inşa edeceğiz. Eş başkanlık ve eşit temsiliyetle, yaşamın bütün alanlarında kadın iradesini güçlendirmeye, demokratik yerel yönetim anlayışını toplumsallaştırmaya kararlıyız. Başardık kazandık. Şimdi başarımızı kazanımlarımızı yeniden büyütme zamanı” diye konuştu.

İMRALI TECRİDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Eylem Öklü, bu tecridin başta kadınlar olmak üzere toplumun her alanına sirayet ettiğini belirtti. Çözümün muhatabının Abdullah Öcalan olduğunu vurgulayan Eylem Öklü, “İmha ve inkâr siyasetine karşı Sayın Öcalan’ın geliştirdiği ‘Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü’ toplum paradigması, barışçıl bir yaşama ve demokratik bir topluma giden yolun en önemli adımıdır. Bu paradigmanın yaşamsal kılınmasının biricik yolu da kendisinin koşulsuz bir şekilde fiziki özgürlüğünün sağlanmasıdır” dedi.
Eylem Öklü, zindan direnişi ve Adalet Nöbetlerini de selamlarken, "Kürt kadınlar başta olmak üzere, bütün kadınları faşizme ve erkek egemenliğine karşı direnişi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

'MÜCADELEYİ HER YERDE BÜYÜTECEĞİZ'

'Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal ise Kürt kadın mücadelesini yükselten kadınlara selam gönderdi. Mücadeleci kadınların yıllardır erkek zihniyetine karşı başkaldırdığını belirterek, bu yolda yaşamını yitiren kadınları anan Neslihan Şedal, Kürt kadınların mücadelesinin her yerde örnek olduğunu ifade etti. Neslihan Şedal, her yerde bu mücadeleyi yükseltmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Kadınların özel savaş politikalarıyla hedef alındığını, katledildiğini, tutuklandığını söyleyen Neslihan Şedal, bu politikalara büyük bir mücadeleyle yanıt vereceklerini belirterek, "Kürt kadınlarının mücadelesi onların politikasından daha büyük” dedi.