TJK-E: Delal yoldaş halkların kardeşliğinin ilk neferiydi

TJK-E, Güler Yurdakul’un (Delal) Belçika’nın Malmedy kentinde şehit düştüğünü açıkladı ve “Delal yoldaşımızın, dağlardan, zindanlara, şehirlere uzanan ve özgürlük mücadelesinden taviz vermeden sürdürdüğü kavgasının ardılı olacağız” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), uzun yıllar boyunca Kürdistan Özgürlük Mücadelesine emek veren Güler Yurdakul’un (Delal) Belçika’nın Malmedy kentinde şehit düştüğünü belirtti.

“Kürdistan özgürlük mücadelesine uzun yıllar hizmet eden Delal yoldaşımız (Güler Yurdakul) uzun süredir tedavi gördüğü Belçika’nın Malmedy kentinde şehadete ulaştı. Halkların kardeşliği ve sosyalizm ideasını Kürt halkının ve kadınlarının özgürlük iddiasıyla birleştiren Delal yoldaşımızın, dağlardan, zindanlara, şehirlere uzanan ve özgürlük mücadelesinden taviz vermeden sürdürdüğü kavgasının ardılı olacağız. Delal yoldaşımızın şehadetine en büyük cevabı tarihin akışını değiştirenlerin açtığı yolu zafere taşıyarak tamamlayacağız” diyen TJK-E, şunları kaydetti: “Delal yoldaşımız, PKK’nin Kürt kadın hareketinin özgür Kürdistan ideasını farklı halklara ulaştırdığı ilk merkezlerden biri olan Urfa’nın Halfeti ilçesinde bağlı Cibin köyünde 1960 yılında dünyaya geldi. Apocular ile Antep’te lise okurken tanıştı. Hiç tereddüt etmeden Türkiye halklarını demokrasi, sosyalizm ve özgürlükle buluşturacak çizginin Apocu çizgi olduğunu kavrayarak mücadeleye katıldı. 1980 yılı Mart ayında PKK’nin öncü kadrolarından Mehmet Karasungur ve Halil İbrahim Bilgin ile gözaltına alındı. Bir süre sonra serbest bırakıldı. 12 Eylül darbesinden sonra Antep kırsalında faaliyet yürütmeye başladı.

HASTALIĞININ DEVRİMCİLİK İDDİASINI ENGELLEMESİNE İZİN VERMEDİ

1981 yılında 3 yoldaşıyla birlikte esir düştü. Direniş kültürümüzün inşacısı olan Sakine Cansız (Sara) yoldaşımızla birlikte cezaevinde kaldı. Bu esnada gördüğü işkencelerden ötürü beyninde hasar oluştu, tedavisi sona erdikten sonra mücadelede aktif olarak yerini aldı. 1990 yılında geldiği Avrupa’da Kürt toplumu içinde yurtseverlik ve direniş kültürünün yayılması için emek verdi. Beynindeki rahatsızlığına ve birçok ameliyat geçirmesine rağmen, hastalığının devrimcilik iddiasını engellemesine izin vermedi. Zindanda sergilediği direnişçi tutumunda olduğu gibi hastalığının da iddia ve hedeflerini engellemesine izin vermedi.

Delal yoldaşın ilkeli duruşu ve yaşam sevgisi, yaşadığı fiziki zorlanmalara galebe çaldı. 1995 ve 2000 yılları arasında Kürdistan dağlarında mücadelesine devam etti. Ancak hastalığı ağırlaşınca 2000 yılı başlarında yeniden Avrupa’ya geldi. Sağlığı giderek bozulan ve bir süredir ALS hastalığıyla mücadele eden Delal yoldaş fiziki olarak katılamasa da devrimci yaşamın gerektirdiği ilkeler ve tutumuyla, her daim biz yoldaşlarına kararlılık, iddia, sevgisiyle güç verdi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak Delal yoldaşımızın en seçkin bir biçimde temsil ettiği, halkların kardeşliği ve kadınların özgürlüğü iddiasını gerçeğe dönüştüreceğiz. Sömürgeciliği Kürdistan’dan defedene ve faşizmi yenene dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Şehitlerimiz ve özgürlük mücadelemizin emekçisi Delal yoldaşımızın, iddia, özlem ve kararlılığının ardılı olacağımızı belirtiyoruz.”